Arıcılar Güneydoğu'da keşfe hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Güneydoğu'da şimdiye kadar güvenlik nedeniyle birçok yaylaya gidemeyen Türkiye'nin dört bir yanındaki arıcılar, çözüm süreciyle yeni bölgeler keşfetmeye hazırlanıyor.
 
20130429.145405_ozl_dyb-(1)_2124975.jpg
Önceki yıllarda güvenli olmadığı gerekçesiyle ya güvenlik güçlerinin izin vermediği ya da risk nedeniyle tercih edilmeyen bakir alanları keşfetmek isteyen arıcılar, sağlanan huzur ortamında bölgeye gelmek için başvuruda bulunmaya başladı.
 
[PAGE]
 
Bölgede "milli servet" diye nitelendirilen potansiyelin değerlendirilmesiyle bal verimi ve arıcıların sayısında ciddi oranda artış bekleniyor.
 
20130429.145411_ozl_dyb-(2)_2124976.jpg
Arıcılık faaliyetlerinin ve bal veriminin artmasıyla genç neslin arı yetiştiriciliğini tercih edeceği dolayısıyla da arıcılıkla iştigal edenlerin sayısının yükseleceği belirtiliyor.
Şimdiye kadar güvenlik nedeniyle aileleriyle kovanlarının başına dahi gidemeyen arıcılar, çocuklarıyla arıcılık yaparak yılların özlemini giderecek olmanın heyecanını yaşıyor.
 
[PAGE]
 
"Arıcılık bölgede gelişecek"
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Erkan Atalar, AA muhabirine, ilkbaharın gelmesiyle arıcılık faaliyetlerinin hız kazandığını, yaylaların tekrar kullanılır hale gelmesiyle de bölgeyi tercih eden arı yetiştiricilerinin sayısının artacağını söyledi.
"Arıcılık bölgede gelişecek" diyen Atalar, arıcıların bölgeye gelmek için yoğun bir başvurusunun olduğunu belirtti.
 
20130429.145415_ozl_dyb-(3)_2124977.jpg
Atalar, arıcıların konaklama şartlarının düzenlenmesiyle ilgili her türlü tedbiri aldıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
"Gelip yerleşmeye başlayan arıcılar olduğu gibi yoğun bir talep de var. Diyarbakır'da birlik üyesi yaklaşık 482 arıcı ve bunların 73 bin kovanı var. Bir ay içinde gezginci arıcılar tarafından 750 bin kovanın ilimize getirilmesini bekliyoruz. Yıllık yaklaşık 2 bin ton olan bal üretimimizin bu yıl çok daha artacağını düşünüyoruz. Bu yıl arıcılar için bereketli bir yıl olacak. Beklediğimiz gezginci arıcılar da dahil olmak üzere arı yetiştiricilerinin sayısında yüzde 30'u aşkın artış bekliyoruz. Diyarbakır arı üreticileri için oldukça iyi bir ortam oluşturuyor. Kolaylaştırıcı tedbirler alacağız."
 
[PAGE]
 
"Genç nesil de arıcılıkla uğraşacak"
Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Saylak, merkez birliğin Doğu ve Güneydoğu sorumlusu olarak, çözüm sürecinde arıcılığın bölgede gelişeceğine inandıklarını söyledi.
Bir arıcı olarak güvenlik nedeniyle 15-20 yaşındaki oğlunu kovanlarının bulunduğu dağa götüremediğini anlatan Saylak, "Risk nedeniyle geceleri bölgede konaklayamıyor, gençleri bu işe katamıyorduk. Arıcıların yaş ortalaması 45'in üzerinde. Genç nesil arıcılık mesleğini tercih etmiyordu. Arıcılık güvenli olmayan yerde yapılamaz. Artık genç nesil de arıcılıkla uğraşacak" diye konuştu.
 
20130429.151437_ozl_dyb-(4)_2124997.jpg
Artık çocuklarıyla birlikte yaylalara daha tereddütsüz ve güvenle gideceklerini ifade eden Saylak, kendi yörelerinde istihdam yaratacak olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirtti.
 
[PAGE]
 
"Milli servet boşa gitmeyecek"
Saylak, bölgede bal konusunda ciddi bir potansiyel bulunduğuna dikkati çekerek, "Biz bu balı almasak milli servet boşa gidiyor. Doğu ve Güneydoğu'da arıcılık gelişecek. Kaliteli balı tüketiciye sunacağız" dedi.
Arıcılığı çok zor şartlarda yaptıklarına değinen Saylak, şunları söyledi:
"Arıcılık başlı başına meşakkatli bir iş. Bu bölgede buna bir de güvenlik sorunu eklenince meşakkati katlanıyordu. Çoğu zaman güvenlik güçleri risk teşkil ettiği için birçok bölgeye geçişimize izin vermiyor, bazı yerlere de biz gidemiyorduk. Çözüm sürecini destekliyoruz. Çünkü süreçle sadece bizim sektörde hem arıcıların sayısı hem de bal verimi artacak."
 
20130429.151441_ozl_dyb-(5)_2124998.jpg
 
Arıcılar bölgeye gelecek
Fahri Saylak, çözüm süreciyle birlikte Ordu, Hatay ve Antalya gibi illerden yer tahsisi için yoğun talep geldiğini de bildirdi.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın ise, 1990'lı yıllarda bölgenin en sıkıntılı günlerinin yaşandığı dönemde ailesiyle bölgeye gelerek konakladığını, o dönemde güvenlik nedeniyle bazı bölgelerin kapalı olduğunu belirtti.
Bu sorunların tamamının çözüldüğünü kimsenin o günlerin geri gelmesini istemeyeceğini ifade eden Aydın, "Yüksekova'ya giden arıcılarımız kovanlarının başında kalamayıp otelde konaklıyorlardı. Çok büyük sıkıntılar yaşandı. Artık o günler geride kaldı. Çözüm sürecinde arıcılık bölge insanına çok büyük ekonomik katkı sağlayacak" dedi.
Aydın, birliğe üye 4 bini aşkın arıcıdan yüzde 70'inin bölgeye geleceğini ve arıcıların kazandığının yarısını bölgede bırakacağını da dile getirdi.
Adana Arıcılar Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu da, bölgede gidilemeyen alanlardaki milli servetin bugüne kadar boşa gittiğini, artık bu potansiyelin milli ekonomiye kazandırılacağını belirtti.