Arınç, Hükümet Sözcüsü oldu

61. Hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, Arınç, Hükümet Sözcülüğüne getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeni kabinenin Hükümet Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu.

61. Hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, Arınç, Hükümet Sözcülüğüne getirildi. 

Toplantının ardından açıklama yapan yeni Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'deki yemin krizine ilişkin olumlu gayretleri sezdiklerini söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun yaklaşık 2.5 saat süren toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, özel gündemle toplandıklarını ve Başbakan Erdoğan'ın genel hükümet konularını içeren bir konuşma yaptığını belirtti.

Toplantıda Başbakan yardımcılıkları arasında görev bölümü yapıldığını da bildiren Arınç, yeni bakanlıkların teşkilat kanunları, bağlı ve ilgili kuruluşlar ile genel müdürlüklerin konuşulduğunu söyledi. Bugüne kadar kurulan hükümetlerde bulunan bakanlar ile yeni kabine üyeleriyle geçmişten bu yana yapılan çalışmaların güzel bir şekilde ortaya konulduğunu belirten Arınç, TBMM Genel Kurulu'nun toplanması ve kapanmasının ardından mecliste AKP Grup Toplantısı'nın yapılacağını da hatırlattı. Grup toplantısında Meclis Başkanlık Divanı Üyelikleri ile ilgili seçim yapılacağını belirten Arınç, seçilen isimlerin daha sonra Meclis Genel Kurulu'na sunulacağını söyledi.

Devlet bakanlıklarında görev dağılımı

Arınç, Hükümet Sözcülüğü görevinin kendisine tebliğ edildiğini belirterek, önceki dönemde sorumlu olduğu Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Danıştay ilgili ilişkili kurumların kendi görev sahasında olduğunu kaydetti. Diğer Başbakan Yardımcılarının görev alanlarını ise Arınç şu şekilde sıraladı:

"Sayın Ali Babacan geçtiğimiz zaman daha çok Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankalar ve diğer kurumlarla ukdesine verilen görev alanı içerisinde kaldılar. Sayın Beşir Atalay Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ve diğer kurullarda görevlendirilmiş oldular. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ TBMM ile ilişkiler, Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla görevlendirildi."

Akman konusu RTÜK'ün kurumsal kimliği ile ilgili değil

Arınç açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın gözaltına alınması ile ilgili gelişmelerin sorulması üzerine Arınç, Zahid Akman ile ilgili konunun RTÜK'ün kurumsal kimliği ile ilgili olmadığını belirtti.

Arınç "Geçmişten bu yana tartışılan bir konudur. Deniz Feneri derneği ile ilgili bir olay sebebiyle daha önce de soruşturması yapıldığını biliyoruz. Dünden itibaren de başka kişilerle beraber gözaltına alındığını ve soruşturma kapsamında kendisinin de ifadesinin alınacağını basından duyuyoruz. Bu konuyla ilgili bir görüşme yapılmadı. Bir yargı kararı olarak görünüyor. Bunun en kısa zamanda ve en olumlu şekilde sonuçlanmasını dileriz. Bugüne kadar tüm soruşturmalar için söyleyeceğimiz budur. Yargının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında bizim herhangi bir görüş ortaya koymamız mümkün değildir" dedi.

Bakan yardımcılıklarına atamalar

Hükümet Sözcüsü Arınç Bakan Yardımcılıkları konusunda Kurulda yapılan görüşmeye ilişkin soruları da yanıtladı. 21 bakanın bakan yardımcısı olacağını dile getiren Arınç "Hukuki niteliği soysal konumu atama usulleri 15 gün içinde yayınlanacak kararname ile ortaya konacak. Bunu takiben bakan arkadaşlarımız bakan yardımcısı olarak kendilerine siyasi konularda danışmanlık yapacak müsteşarla bakan arasındaki konumu güçlendirecek bir şekilde arkadaşlarımızın atamalarını üçlü kararname ile talep edebilecekler" diye konuştu. Arınç konuyla ilgili Başbakanlık Müsteşarlığının ilgili bakanlıklarla yaptığı çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu da sözlerine ekledi.

Arınç ayrıca Erdoğan'ın toplantıda ustalık dönemi kabinesine 2023 vizyonu çerçevesinde fedakarca, yoğun ve uyumlu bir çalışma vurgusu yaptığını da dile getirdi.

Çabaların olumlu sonuçlanmasını dileriz

TBMM'deki yemin krizine ilişkin atılan son adımlar konusunda da Hükümet Sözcüsü Çiçek'e görüşleri soruldu. Çiçek, dışarıda yürütülen çabaları ve özellikle Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in sürdürdüğü çabaları izlediklerini belirterek "Bu konuda olumlu bir gayretin olduğunu da seziyoruz" dedi.

Arınç şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili çok şeyler konuştuk. Bugün için ne Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi ne de son gelişmelerle ilgili bilgimiz var. İyi niyetli çabaların olumlu sonuçlanmasını dileriz. Gördüğünüz gibi TBMM çalışmalarına devam ediyor. Hükümetimiz kuruldu. Tezkere kabul edildi, gerekli seçimler yapıldı. Yarın da hükümet programı okunacak. Pazartesi de bunun üzerinden müzakereler yapacağız.

İstiyoruz ki temsilde bir eksiklik olmadan tüm partiler parlamentoda bulunsunlar and içerek görevlerine sayın milletvekilleri başlasın ve bu yasal süreç en güzel şekilde devam etsin. Bu çabaların sonunda partilerin eksik kalan yeminlerinin milletvekilleri tarafından ifa edilmesini bekliyoruz."

Arınç Meclis Başkanvekilliği konusunda da bugün düzenlenecek grup toplantısında istekli olanların adaylıklarını koyabileceklerini, tavsiyeler yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir