Arınç, Libya Kamu Hizmetleri Bakanı Matuk ile görüştü

İkili görüşme sırasında Arınç ve Matuk'un, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda sıcak mesajlar verdiği dikkati çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TRABLUS - Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Trablus'taki temasları çerçevesinde Libya Kamu Hizmetleri Bakanı Muhammed Matuk ile bir araya geldi.

İkili görüşme sırasında Arınç ve Matuk'un, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda sıcak mesajlar verdiği dikkati çekti.

Matuk'un, Libya'da Kaddafi'nin iktidara gelişinin 40. yıldönümü kutlamalarında Türkiye'nin de temsil edildiğini görmekten mutluluk duyduklarını belirtmesi üzerine Arınç, "Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan), program yoğunluğu nedeniyle buraya gelemediği için hükümeti temsilen beni görevlendirdi. Kutlamaları Başbakanımızın eşi Emine Hanım da izledi" diye konuştu.

Arınç, kendisi ve Emine Erdoğan başta olmak üzere Türk heyetinin çok iyi ağırlandığına işaret ederek, Türk firmalarının Libya'da karşılaştığı kimi küçük sorunların çözülmesini umduğunu söyledi ve "Libya'yla tarihten gelen dostane ilişkilerimiz var. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 1,5 milyar dolar. Ama bunu artırmak pekala mümkün" dedi.

Matuk ise Türk işçilere vize kolaylığı sağlama vaadinde bulunarak, "Libya'da faaliyet gösteren pek çok Türk firması var. Türk işçilere vizede ciddi kolaylıklar sağlamaktan yanayız. Bu teknik meselenin gelecek aylarda çözülebileceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Edinilen bilgilere göre Matuk, ikili görüşme sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'ya gelecek aylarca yapacağı olası bir ziyaretin, ikili ilişkilere önemli bir ivme kazandıracağına inandığını da kaydetti.

Arınç, daha sonra eşi Münevver Arınç ve Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Turgut Reis'in Trablus'taki türbesini ziyaret etti. Arınç ve beraberindekiler, ziyaret sırasında, türbenin onarımını üstlenen Yüksel ve Nurol adlı inşaat firmalarının yetkililerinden onarım çalışmaları hakkında da bilgi aldı.

Arınç ve beraberindekiler, Trablus'un tarihi merkezindeki Türk çarşısını, Müşir çarşısını ve Karamanlı Ahmet Paşa Camisini de ziyaret etti.

Daha sonra  Bakan Arınç, eşi Münevver Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan, Libya'nın başkenti Trablus'taki temaslarını tamamlayarak Ankara'ya hareket etti.

Özel uçakla Trablus'tan TSİ 14.45'te ayrılan heyetin, saat 17.15'te Ankara'ya ulaşması öngörülüyor.