Arınç yeni cezaları açıkladı

Arınç, çocuklara yönelik işlenen suçların cezalarına ilişkin hazırlanan taslağın detaylarını paylaştı. Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 30 yıldan 39 yıla, müebbet hapis cezası 24 yıldan 33 yıla çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası gündeme dair açıklamalarda bulundu. Son dönemde artan çocuklara yönelik işlenen suçlara ilişkin idamın geri getirilmesi düzenlemesine ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Arınç, çocuk cinayetlerine yönelik düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi. 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 30 yıldan 39 yıla çıkıyor

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılmaktıdır. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır " ifadelerini kullandı.

"Cezalar kademeli artırılacak"

Suça göre verilen cezaları artıracaklarını söyleyen Arınç, Meclis'e gönderilecek tasarının detaylarını şu şekilde paylaştı:

 -Hazırlanan yeni tasarıda basit ve daha ağır cinsel saldırılar için cezaların kademeli olarak artırılması öngörülüyor. Bu tür suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezalarına artırılması durumunu kaldırıyoruz.

- Suçun temel şeklinin cezasın artırılmaktadır. Ayrıca bir muayenesine ihtiyaç kalmayacaktır. Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesinde tasarıda artırma öngörülmektedir. Suçun yoğun hareketlerle işlenmesiyle cezalar hemen hemen bir misli artırılmaktadır. Suçun cinsel ilişkin seklinde işlenmesinde ceza bir misli artırılmaktadır. Suçun yetişkinlere karşı işlenmesinde cezalar yarı oranında çocuklara yönelik işlenmesi halinde yine ½ oranında artırılacaktır.

- 15 yaşını bitirmiş yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girilmesi durumunda cezalar artırılacaktır.

- Cezalar hemen hemen ½ oranında artırılmaktadır.

- Bence çok daha önemli bir hükmü getiriyoruz. Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverme sürelerini artıran bir düzenlemeyi getiriyoruz.

- Zorla evlendirmeye ilişkin düzenlemelerde zorla evlendirme suç olarak kabul edilmektedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir