Artan elektrik ihtiyacı hidroelektrikle karşılandı

Elektrik tüketimi yüzde 25 artarken, aradaki fark hidroelektrik santrallerinden sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye genelinde artan sıcaklık ve sürekli çalıştırılan klimalar dolayısıyla artan elektrik ihtiyacı hidroelektrikle karşılandı.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, bazı şehirlerde rekor düzeye ulaşan sıcaklıkların, ülke genelinde enerji ihtiyacını beraberinde getirdiği, 6 Ağustos Cuma günü 700 milyon kilovatsaatlik tüketim ile Cumhuriyet tarihinin ''enerji kullanım rekorunun'' kırıldığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, elektrik tüketimi yüzde 25 artarken, aradaki fark hidroelektrik santrallerinden (HES) sağlanan elektrikle karşılandı.

Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık yılda 51 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretim potansiyelinin işletmeye alındığına işaret edilen açıklamada, bu değerin, toplam hidroelektrik potansiyelinin sadece yüzde 36'sı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, Japonya, Portekiz ve İtalya'da hidroelektrik üretim potansiyelinin yüzde 90'ının, Avrupa'da yüzde 75'inin, Kuzey Amerika'da ise yüzde 70'nın kullanıma alındığı kaydedildi.

Türkiye'de inşaatı devam eden 160 HES projesinin yıllık enerji üretiminin 23 milyar kilovatsaat ve yatırım maliyetinin 12 milyar dolar olduğu bildirilen açıklamada, bunlar tamamlandığında yılda yaklaşık 82 milyar kilovatsaatlik bir elektrik üretimi sağlanacağını ve geliştirilen yüzde 36'lık potansiyelin yüzde 90'a çıkarılarak gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşılacağı belirtildi.

"Enerjide ihtiyaç artıyor"

Türkiye'nin, dinamik gelişme sürecinde katlanarak artan şekilde enerjiye ihtiyaç duyduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ancak enerji ihtiyacımızın karşılanmasında çevre koruma ilkeleri ile uzlaştıran çağdaş yaklaşımlarla yerli kaynaklara ağırlık verilmektedir.

İnsanoğlunun milattan önce yel değirmenleri ile faydalanmaya başladığı suyun gücü, günümüzde de vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. HES projeleri suyun enerjisinden faydalanarak elektrik üreten yapılardır.

Hidroelektrik santraller, atık oluşturmadıkları için havası ve çevresi ile temiz bir ortam sağlamaktadır. Ülkemizde yanan her üç ampulden birine ışık vermektedir. Sel ve taşkınların önüne geçmektedir. Akarsularla oluşan erozyonu önlemektedir. HES projeleri devreye konulurken tabii hayatın devamını sağlayacak miktarda su, bilimsel esaslara göre tespit edilerek nehir yatağına bırakılmaktadır. Hatta ihtiyaç olduğunda suyun tamamı nehir yatağına bırakılmaktadır. 17 Temmuz 2008 tarihinde çıkarılan yeni ÇED Yönetmeliği ile kurulu gücüne bakılmaksızın bütün HES projeleri ÇED sürecine alınmıştır.''

Bu konularda ilginizi çekebilir