Artık hesaplar 'e-defter'de tutulacak

Mükellefler, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren elektronik defter tutmaya başlayabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usül Kanunu uyarınca tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda oluşturulması, kaydedilmesi, muhafazası ve ibrazına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Elektronik Defter Genel Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin, tebliğde belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Buna göre, gerçek kişi mükelleflerin, nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmaları, tüzel kişi mükelleflerin ise elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olması ve bu çerçevede mali mühür temin etmesi gerekecek. 
Elektronik defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak yazılımın da uyumluluk onayı almış olması gerekiyor.
Belirlenen şartları taşıyanlardan, bu Tebliğ kapsamında elektronik defter oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyenler, istenilen bilgi ve belgeler ile www.edefter.gov.tr internet sitesinde belirtilen 
Gelir İdaresi Başkanlığı veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğün adresine yazılı olarak başvuruda bulunacak.
Tebliğ kapsamında kendilerine izin verilenler, www.edefter.gov.tr internet adresinde duyurulan format ve standartlara uygun olarak ve aylık dönemler itibarıyla elektronik defterlerini oluşturmaya ve saklamaya başlayacak. Defterlerini elektronik defter biçiminde tutmaya başlayanlar, söz konusu defterlerini kağıt ortamında tutamayacak.
Elektronik Defterlerin Muhafazası
Elektronik defterler, istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu beratları ile birlikte muhafaza edilmek zorunda olacak.
Elektronik defterler ile beratlarının veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilmezliği, güvenli elektronik imza veya mali mühür ile garanti altına alındığı için, elektronik defterler kağıt ortamında saklanmayacak.
Defterlerini elektronik ortamında tutanlar, elektronik defterlerini ve ilgili beratlarını vergi kanunları, Türk Ticaret Kanunu ve diğer düzenlemelerde yer alan süreler dahilinde elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istenildiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla eksiksiz ve okunabilir şekilde ibraz etmekle yükümlü olacak.
Bu konularda ilginizi çekebilir