Asgari ücret pazarlığı 13 Aralık'ta devam edecek

Komisyon üyeleri ikinci toplantının 13 Aralık Pazartesi günü düzenlenmesini kararlaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantı yaklaşık, 1,5 saat sürdü. Komisyon üyeleri ikinci toplantının 13 Aralık Pazartesi günü düzenlenmesini kararlaştırdı.

Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen toplantıya Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök ve TİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Nafiz Konuk ile konfederasyonların temsilcileri katıldı.

Türk-İş

Gök, basına kapalı gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında Türk-İş'in görüşlerini dile getirdi.Toplantıda alınan bilgiye göre Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, net asgari ücretin günde 19 lira 97 kuruşa karşılık geldiğine dikkati çekerek, bu tutarla çalışanların aileleriyle birlikte gıda, giyim, konut, ulaşım, haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri temel ihtiyaçlarını karşılamasının varsayıldığını söyledi.

İşçi kesimi olarak asgari ücret belirlenirken Anayasa'da yer alan "geçim şartları" yaklaşımının dikkate alınmasını talep ettiklerini dile getiren Gök, ayrıca asgari ücretin tespitinde insan onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas alınmasını, asgari ücretin hesaplanmasında da Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, işçinin satın alma gücünün korunabilmesi için gerekli iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini, en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Gök, asgari ücretli çalışanın ödediği verginin gelirine göre yüksek olduğunu vurgulayarak, vergide adaletin sağlanması ve korunması için vergi oranlarında gelirin kaynağı ve niteliğine göre farklılaşma yapılması gerektiğini söyledi.

"Ülkenin ekonomik durumu artık gerekçe yapılmamalı"

Asgari ücret çalışmalarında belirleyici olanın hükümetin yaklaşımı ve bakış açısı olduğunu belirten Gök, şunları kaydetti:

"Hükümetin 'vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak' kapsamındaki çalışmaları için de asgari ücretlinin yeri özel öneme sahip olmalıdır. Çalışanların refahını sağlamak için düşünülen yeni düzenlemeler, hiç kuşku yok ki komisyon çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede asgari ücretlinin karşı karşıya kaldığı 'ekonomik zulüm' ortadan kaldırılacak ve yaşanan kısırdöngü yapılacak köklü değişikliklerle kırılacaktır.

Çalışma hayatına yeni bir vizyon, yeni bir anlayış, yeni bir zihniyet getirmek düşüncesi günümüzde öne çıkmaktadır. Önceliğin, çalışanların geçim koşullarını doğrudan belirleyen asgari ücret konusuna verilmesi hükümetimizden işçi kesimi olarak beklentimizdir. Bu alanda bugüne kadar sergilenen yanlış ve haksız uygulamaları ortadan kaldıracak adımlar uygulamaya konulmalıdır.

Asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum artık gerekçe yapılmamalı, asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık beklenmemelidir. Çalışanlar işsiz kalmak ya da düşük ücrete razı olmak ikilemiyle karşı karşıya bırakılmamalıdır.

Temennimiz asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olduğu genel kabulüne uygun çalışmaların yapılmasıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçeve içinde mümkün olacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir