Aşırı yağışın taşırdığı dereler zarar verdi

Tekirdağ'da Şarköy, Karadeğirmen ve Poçoplu dereleri taştı. Saatlerce kapalı olan Edirne-Kırklareli karayolu ulaşıma açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde devam eden sağanak, hayatı olumsuz etkiliyor.

Gece boyunca devam eden sağanak nedeniyle Şarköy göleti, Karadeğirmen ve Poçoplu dereleri taştı. Taşkınlar yüzünden çok sayıda evin zemin katlarını su bastı.

Su baskınları ekili alanlara da zarar verdi ve bazı binaların bodrum katlarında bulunan otomobiller sular altında kaldı.

Belediye ekiplerinin su basan evlerde tahliye çalışmalarına devam ettiğini ifade eden yetkililer, su altında kalan binaların yazlık olduğundan bu dönemde kimsenin bulunmadığını ve sadece eşyaların zarar gördüğünü kaydetti.

Su basan sitelerin yanlarında bulunan diğer site sakinleri ise sulardan etkilenmemek için yetkililerin önlem almasını istedi.

Öte yandan, ilçenin su ihtiyacını karşılayan göleti 10 yıl aradan sonra ilk kez taştı.

Edirne-Kırklareli yolu kapandı

Edirne'de dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 karayolu ulaşıma kapandı.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, son bir haftada metrekareye 76.4, son 24 saatte ise metrekareye 20 kilogram yağış düştü.

Aşırı yağışlar nedeniyle Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu üzerindeki Oğulpaşa Deresi'nin, Umutdere mevkisinde taşması sonucu kara yolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı. Karayolu öğleden sonra suların çekilmesiyle ulaşıma yeniden açıldı.

Tunca Nehri taştı

Bu arada, Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde, dün geceden bu yana Tunca Nehri'nin yaz seddelerini aşarak yerleşim yerindeki ev ve ahırların su altında kalması üzerine başlatılan su tahliye çalışmaları devam ediyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, dün geceki taşkın sonucu yedi evin su altında kalması üzerine evlerdeki eşyaların ve hayvanların başka bir yere taşındığını anımsattı.

Köyde taşkın altında kalan yerleşim yerinde sekiz kamyon ve dört kepçeyle çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Çetin, Tunca Nehri'nin debisinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle taşkından etkilenen ev sayısının sekize çıktığını ifade etti.

Yerleşim yerindeki suyun Tunca Nehri'ne akıtılması için köy yakınlarındaki seddenin açılarak su tahliyesine çalıştıklarını anlatan Çetin, "Yerleşim yerindeki suyu tahliye ettikten sonra seddeyi yeniden taş atarak kapatacağız. Tek tesellimiz can ve mal kaybının olmaması" dedi.

Köy muhtarı Güngör Yüksel de devletin desteğini almalarının sevindirici olduğunu ve selin yaralarının kısa sürede sarılacağını kaydetti.

Tekirdağ-Hayrabolu yolu da ulaşıma kapalı

Hayrobolu ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Çene Deresi'nin taşması sonucu Tekirdağ-Hayrabolu kara yolu ulaşıma kapandı.

Malkara ilçesinde gece yarısı başlayan sağanak Malkara-Hayrabolu kara yolu üzerinde bulunan Poğça Deresi'nin taşmasına neden oldu. Derenin taşması sonucu Evrenbey ile Kırıkali köyleri arasında ulaşım sağlanamıyor. Karamurat, Kırıkali, Yörük, Kermeyen köylerinden Malkara'ya gelmek isteyenlerin de D-100 kara yolunu kullanmak zorunda kalıyorlar.

Pehlivanköy'de 25 bin dönüm ekili alan sular altında

Kırklareli'nde aralıklarla devam eden sağanak, il genelinde etkili oluyor.

Kırklareli'nde gece başlayan ve sabaha kadar aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle il merkezde 10 evi su basarken, Karakaş Mahallesi 100. Yıl Caddesi'nde Su Kanalı'na yakın bölgedeki yolda da çökme meydana geldi. 

Sağanak Lüleburgaz'da da etkili oldu. İlçede yağış ve su kanallarının kapanması sonucu Cumhuriyet, Barış, Güneş ve Yıldırım mahallelerinden 100'ün üzerinde evi su bastı.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Lüleburgaz Deresi'nin taşma noktasına geldiğini söyledi. Her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Halebak, şu anda endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. 

Ergene Nehri'nin taşması sonucu ise Pehlivanköy'de yaklaşık 25 bin dönüm ekili alanı sular altında kaldı.

Kuşadası'nda iki sitede toprak kayması

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde aşırı yağış nedeniyle iki site ve bir apartmanın yer aldığı bölgede meydana gelen toprak kayması sonucu evlerini terk etmek zorunda kalanlar, yetkililerin kendilerine bilgi vermemesinden şikayetçi.

Toprak kayması nedeniyle Tuntaş Marina ve Işıkkent siteleriyle Nurgül Apartmanındaki evlerinden ayrılarak Kuşadası Kaymakamlığı tarafından bir otele yerleştirilen toplam 66 aile, mağduriyetlerinin ne şekilde giderileceği konusunda yetkililerin açıklama yapmasını istiyor.

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, fırtına nedeniyle bir evin teras katının metal çatısı uçtu. İlçede gece yarısından itibaren etkili olmaya başlayan fırtına nedeniyle, Sarısu Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda bulunan 5 katlı bir binanın terasındaki metal çatı blok halinde yerinden koptu. 

Mudanya'da istinat duvarı çöktü

Bursa'nın Mudanya ilçesinde, şiddetli yağışların ardından meydana gelen heyelan nedeniyle bir sitenin istinat duvarı çöktü. 

Güzelyalı Mahallesi Göynüklü Yolu Şehit Mehmet Caddesi üzerindeki 7 Bloklu Dalgıç Sitesi'nin önünde bulunan yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki istinat duvarı, heyelan nedeniyle çöktü. Sitenin önünde park halinde bulunan 16 JG 994 plakalı otomobil, çöküntüyle oluşan şarampole devrildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir