ASO Başkanı: Politikalar üretim odaklı olmalı

Özdebir, "Üretim olmadan refah ve huzur olmaz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bütün politikaların üretim odaklı olması gerektiğinin altını çizen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Üretim olmadan istihdam olmaz, kalkınma olmaz, refah ve huzur olmaz, istikrar da olmaz" dedi. Özdebir, bu nedenle üretimin desteklenmesini istedi.

ASO'nun aylık Oda Meclis'i toplantısında bir konuşma yapan Özdebir, Şubat ayında sanayide üretimin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 arttığını, ancak, sanayi üretimindeki artışın her sektörü aynı oranda etkilemediğini kaydetti.

Verilerin, sanayide üretim artışının devam ettiğini gösterdiğini belirten Özdebir, 1. OSB'de Mart ayı elektrik tüketiminin tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Reel sektörde de güvenin hızla yükseldiğine işaret eden Özdebir, "Reel kesim güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 118,8'e yükseldi. Bu değer, güven endeksinin yayınlanmaya başladığı 2007 başından beri ulaşılan en yüksek ikinci değer" dedi.

Bu yüksek oranlı artışlarda baz etkisinin rol oynadığına dikkat çeken Özdebir, şunları kaydetti:

"2009 yılındaki sert küçülme sonrasında bu oranlar bizleri şaşırtmamalıdır. Sanayi üretimi 2009 yılında 2006'nın gerisine düşmüştür. Yılın ilk iki ayında toplam sanayi üretim endeksi 2005 yılı ortalamasının bile gerisindedir. Sanayi üretiminin 2007 yılındaki değerlere ulaşması zaman alacaktır.

IMF, Nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'nin 2010 yılında ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,7'den 5,2'ye yükseltti. Ama IMF'nin tahminlerinde ilgi çekici bir durum var. IMF'nin tahminlerine göre dünya ekonomisi 2010 yılında yüzde 4,2 büyürken, aralarında Çin, Hindistan ve Türkiye'nin de bulunduğu yükselen piyasalar yüzde 6,7 büyüyecek. IMF'nin tahminlerine göre Türkiye'de ekonomik büyüme ise 2011-2015 arasında yılda yüzde 4 ya da onun altında kalacak. IMF'nin tahminlerinde çok yanıldığını biliyoruz. Büyük bir ihtimalle bu tahminlerde de yanılacak."

İşsizlik çok yüksek

Türkiye'nin işsizliği azaltabilmesi için yüzde 4'lerin çok üzerinde hızla büyümesi gerektiğini belirten Özdebir, Ocak dönemi verilerinin de gösterdiği gibi işsizliğin çok yüksek oranlarda seyrettiğini söyledi.

Dünya Bankası'nın Doing Business 2010 raporunda Türkiye'nin istihdam maliyetlerinde 182 ülke arasında 145. sırada yer aldığına dikkat çeken Özdebir, istihdam maliyetleri içinde istihdam vergilerinin, son yıllarda yapılan iyileştirmelere rağmen hala büyük bir yer tuttuğunu kaydetti.

İstihdam maliyetleri içinde kıdem tazminatının da büyük yer tuttuğunu belirten Özdebir, Türkiye'de 20 yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatının 95 haftalık ücrete karşılık geldiğini, 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelere getirilen mühendis, sağlık elemanı istihdam etme zorunluluğunun da istihdam artışını adeta cezalandırdığını ifade etti. Özdebir, istihdam üzerindeki bu maliyetleri düşürmeden istihdamı artırmanın çok zor olduğunu kaydetti.

Bu nedenle yıllardır istihdam vergilerinin düşürülmesi ve kıdem tazminatı sisteminde bir reform yapılmasını talep ettiklerini hatırlatan Özdebir, "Bu reformla bir kıdem tazminatı fonu oluşturulmalı ve kıdeme hak kazanmak için çalışılacak süre uzatılarak kazanılan kıdem süresi düşürülmelidir" dedi.

"Politikalar üretim odaklı olmalı"

Üretim olmadan istihdam, kalkınma, refah, huzur ve istikrarın da olamayacağına vurgu yapan Özdebir, "Bu nedenle biz ASO olarak her şeyin başı üretimdir diyoruz. Üretimi mutlaka artırmalıyız. Bu nedenle bütün politikalar üretim odaklı olmalıdır" diye konuştu.

Bankaların da kredi musluklarını daha hızlı açarak üretimi desteklemeleri gerektiğini belirten Özdebir, kamuya olan vergi ve SSK borçlarının, uygun vade ve faizlerle yeniden yapılandırılması, yeniden yapılandırılan borçların ödeme dilimlerinde ağırlığının ileri dönemlere itilmesi, borçların gecikme faizlerinin Hazine'nin borçlanma faizleri kullanılarak yeniden hesaplanmasının yerinde olacağını kaydetti.

Son zamanlarda kamu alacaklarını tahsil etmek için Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumunun banka hesaplarına haciz koymaya başladığını, 10 liralık alacak için 100 liralık hesapların bloke edildiğini belirten Özdebir, bu durumu eleştirirken "Üzüm yenmeyip, bağcı dövülüyor" dedi.

Özdebir, konuşmasının sonunda "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nü de kutladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir