ASO, Makedonya ile işbirliği protokolü imzaladı

Protokol, ASO Başkanı Özdebir ile Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Kahveci tarafından imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Makedonya-Türkiye Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

ASO'dan yapılan yazılı açıklamada, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tuna Eyüp Kahveci tarafından imzalanan protokole Makendonya Başbakan Yardımcısı Abdulakim Ademi de imza koyduğu kaydedildi.

Ankara Sanayi Odası'nda gerçekleşen törende konuşan Makedonya Başbakan Yardımcısı Abdulakim Ademi, Türkiye ile Makedonya arasındaki dostluk ilişkisinin çok iyi olduğunu ancak bunu ticaret hacmine yansıtamadıklarını belirtti.

Makedonya'nın dünya ticaret örgütünün üyesi ve serbest dolaşım hakkının bulunduğunu söyleyen Ademi, Türk yatırımcıların Makedonya'ya yapacağı yatırımlarla ürünlerini rahatlıkla tüm Avrupa'ya satılabileceğini belirtti. Makedonya'da serbest ekonomi bölgelerinin de mevcut olduğunu söyleyen Ademi, yatırımcılara sunulan teşviklerle Makedonya'ya her alanda yatırım yapabileceklerini vurguladı.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Makedonya'nın yaşadığı sıkıntılardan sonra Avrupanın bir çekim merkezi haline geldiğini söyledi. Makedonya ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin 330 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayan Özdebir, ''İki ülke arasındaki ticaret hacmi çok yetersiz. İnanıyorum ki bu imzalanan işbirliği anlaşmasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmini yukarılara taşıyacağız''dedi. ASO'nun Türkiye'nin ikinci büyük sanayi odası olduğunu ve 5000'e yakın üyesinin bulunduğunu hatırlatan Özdebir, Ankara'nın temel olarak savunma sanayi, makine imalat, motorlu taşıtlar, tıbbı araç ve gereçler, bayan konfeksiyon, mobilya sektörlerinde uzmanlaşmış bir sanayi merkezi olduğunu vurguladı.

Makedonya'nın Avrupa'yı kuzeyden güneye, güneyden kuzeye bağlayan bir geçiş bölgesi olduğunu ifade eden Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tuna Eyüp Kahveci de ''Makedonya'nın en önemli özelliği lojistik bir üst olmasıdır'' dedi. Makedonya'nın çevre ülkelere göre çok daha güvenli bir ülke olduğunu kaydeden Kahveci, hiçbir işadamının ülkede sorun yaşamadığını ifade etti. Ayrıca ülkede Türk işadamlarına sempatiyle bakıldığını belirten Kahveci, yatırım yapacak Türk işadamlarına Makedonya'yı lojistik üst olarak kullanmalarını ve böylece tüm Avrupa ile iş yapmalarını önerdi.

Altyapıdan inşaata, elektrikten elektroniğe, denizcilik uygulamalarından savunma sanayine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan kompozit sektörü üreticilerinin, Kimya Sanayi Meclisi'nin bir alt komitesi olarak bir araya getirilmesine karar verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir