Asp: 1915 olayları tarihçilere bırakılmalı

İsveç Büyükelçisi, hükümetinin 1915 olaylarının tarihçilerden oluşan bağımsız komisyonlara bırakılmasına destek verdiği açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İsveç Parlamentosu'nda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören tasarının bir oy farkla kabul edilmesinden sonra İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Büyükelçi Asp, Bakanlık çıkışında yaptığı açıklamada, görüşmede dünkü karara ilişkin İsveç hükümetinin tutumunu anlattığını söyleyerek, demokratik kurumların kendi kararlarını kendilerinin aldığını, ancak hükümet olarak şimdiye kadar izledikleri politikanın değişmediğini kaydetti.

Bu kararın hükümet üzerinde bağlayıcı olmadığını belirten Büyükelçi Asp, İsveç hükümetinin '1915 olaylarının tarihçilerden oluşan bağımsız komisyonlara bırakılmasına destek verdiklerini' bildirdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine de destek verdiklerini ifade eden Asp, bu tasarının gündeme her yıl geldiğini, şimdiye kadar hep geri çevrildiğini, ancak bu yıl iki muhalefet partisi arasındaki tutum değişikliği nedeniyle bir oy farkla kabul edildiğini aktardı.

Asp, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu ve öyle olmaya da devam edeceğini söyleyerek, özellikle bu gibi durumlarda diyaloğun sürdürülmesinin daha da önem kazandığını belirtti. Büyükelçi Asp, İsveç parlamentosunda alınan bu kararın Türkiye'nin AB üyeliğine verdikleri desteği hiçbir şekilde etkilemeyeceğini de kaydetti.

İsveç Dışişlerinden tepki

Tasarının kabul edilmesiyle ilgili açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt da karardan endişe duyduğunu belirterek, "Tarih siyasileştirilemez" dedi. Bildt, oylamanın ardından İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, kararın 'Ermenistan ile Türkiye arasında devam eden dialoga zarar vereceği endişesini taşıdığını' kaydetti.

İsveç basını da ilk yorumlarında, Türkiye ile İsveç arasında karardan sonra diplomatik kriz yaşandığını yazdı. Kararın, Ermenistan ile Türkiye arasında başlatılan sürece zarar vermesinden endişe ettiğini belirten İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, "Tarih siyasileştirilemez" dedi ve İsveç'te kabul edilen tasarının, Türkiye Ermenistan arasındaki uzlaşma çabalarına da engel olmasından kaygı duyduğunu kaydetti.

'Sizce 1915 olayları soykırım mıydı?' şeklindeki soruya Bildt, "Ben ne o tarafta, ne diğer tarafta olmak istiyorum. Türkiye ve Ermenistan, tarihçilerden oluşan bir kurulun kurulması konusunda uzlaştı. Bu da önemli bir karar" dedi.

Kararın İsveç basınındaki yankıları

Bu arada, mecliste kabul edilen karardan sonra İsveç basınının internet sayfalarında çıkan ilk haberlerde, 'Türkiye ile İsveç arasında diplomatik kriz' yorumları yer aldı.

Televizyon haberlerinde de Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün, İsveç'in aldığı kararı protesto etmek amacıyla Ankara'ya çağrıldığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da İsveç gezisinin iptal edildiği, ilk haber olarak verildi.

İsveç meclisinde görüşülen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı sırasında konuşma yaptıktan sonra oylamaya katılmayan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ise, İsveç'teki Türk gruplar arasında tepki topladı.

Tasarının 130'a karşı 131 oyla kabul edildiği oylamada, partilerinin öneriyi desteklememe yönünde kararına rağmen 'evet' oyu veren iktidar ortakları partilerden Folk Parti'nin (Halk Partisi) iki milletvekili ile Hristiyan Demokrat Parti'nin bir milletvekilinin partileriyle ters düşen kararını örnek gösteren İsveç'te yaşayan Türkler, Mehmet Kaplan'ın da partisinin kararına rağmen oylama sırasında genel kurulda kalıp oy kullanması gerektiğini savundu.

İsveç'teki Türkler, "Mehmet Kaplan da oylamaya katılıp öneriye 'hayır' oyu verseydi, oylar eşit olacaktı" yorumunda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir