ATO 'Ayar Evi' kuruyor

ATO Ayar Evi'nde altın, gümüş ve platin gibi kıymetli madenlerin ayar tespiti, elmas, pırlanta, yakut, gibi kıymetli taşlarınsa değer tespiti yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO), kıymetli maden ve taş analizi yapacak, uluslararası standartlara sahip bir "ayar evi" kurmaya hazırlanıyor. ATO Ayar Evi'nde altın, gümüş ve platin gibi kıymetli madenlerin ayar tespiti, elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci gibi kıymetli ve yarı kıymetli taşların ise değer tespiti yapılacak.

ATO Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'nın Ulus semtinde, 60 metrekare şartına ve uluslararası standartlara uymayan iki ayar evi olduğunu, uluslararası standartlarda çalışan tek ayar evinin ise İstanbul'da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunduğunu belirterek, "ATO olarak Ankara'nın bu eksikliğini gidereceğiz" dedi.

Adliye ve emniyet gibi resmi kurumların uluslararası standartlarda tetkik istemediği için, bu kurumların talep ettiği ekspertiz raporlarının Ulus'taki uluslararası standartlara uygun olmayan iki ayar evinde hazırlandığını bildiren Aygün, "Ancak çok özel durumlarda, örneğin tereddüte düşülen ya da çok hassas rapor gerektiren durumlarda, numuneler İstanbul'daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne gönderiliyor. Çünkü Ankara'da gerçekleştirilen bir analize yönelik itirazlar Darphane'ye yapılıyor. Bu nedenle çok hassas analiz gerektiren numuneler, itiraza mahal vermemek için doğrudan İstanbul'a gönderiliyor. Sadece İstanbul'daki Darphane, uluslararası standartlarda ve sıfır toleransla çalışıyor" dedi.

Mevcut uygulamaya göre, firmaların, ithal ettikleri kıymetli maden ve taşların analizini kendi kurdukları, standartlara uymayan ayar evlerinde yaptıklarını ve ekspertiz raporlarını da kendilerinin yazdığını belirten Aygün, "Bu uygulamanın etik olmadığını, raporların sağlıksız olduğuna ilişkin iddialar bulunduğunu, çünkü bu firmaları denetleyen bir mercinin olmadığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir