ATO'dan iş adamlarına vize uyarısı
Aygün, Almanya'nın giriş hakkı tanıdığı meslek grupları arasında iş adamları bulunmadığını belirterek, "Bu çileye bir son vermek lazım" dedi
ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Almanya'nın vizesiz giriş hakkı tanıdığı meslek grupları arasında iş adamları bulunmadığını belirterek, "Almanya'ya gitmek isteyen Türklerin yüzde 43 gibi büyük bir çoğunluğu ticari amaçlı olarak vize talebinde bulunuyorsa, bu çileye bir son vermek lazım" dedi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin bazı Alman hukukçuların, "vize için kapıya dayanın, açarlar" şeklindeki iyi niyetli yaklaşımlarının hapis ya da 5 yıl giriş yasağı riski taşıdığını bildirdi.
Bazı Alman hukukçuların da bazı meslek gruplarındaki Türk vatandaşları için kabul edilen hakkın tüm Türkler için geçerli olması gerektiği görüşüne katıldığını, ancak "vize almadan sınır kapısına dayanma" görüşünü benimsemediğini kaydeden Aygün, şunları kaydetti:
"Alman hukukçular vize almadan sınır kapısına dayananları iki riskin beklediğini, Almanya'ya vizesiz girmeye çalışanların ya hapse atılacağını ya da geri gönderilip 5 yıl giriş yasağı uygulanacağını ifade ediyorlar. Bu riski alanların sayısı çoğalırsa Alman hükümetinin buna uzun süre dayanamayacağını ve bütün Türklere kapıları açmak zorunda kalacağını söylüyorlar. Üyelerim bana 'vize almadan sınır kapısına dayanalım mı?' diye soruyorlar. Bu riski göze alabilenler vizesiz gitsin ancak ben üyelerime 'riske girin, hapse girmeyi göze alın' diyemem."
Vizesiz giriş uygulamasının ayrıntılarını öğrenmek için Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ile geçen hafta bir görüşme yaptığını bildiren Aygün, Büyükelçinin de uygulamanın iş adamlarını kapsamadığı bilgisini verdiğini ifade etti.
"Uygulama tartışmalı"
Sadece şoför, bilim adamı ve sanatçıları kapsayan vizesiz giriş uygulamasının bu haliyle tartışmalı ve Avrupa hukukuna aykırı olduğuna dikkati çeken Aygün, "Türkiye'deki bir işveren adına çalışan bir şoför, vizesiz olarak Almanya'ya girebilecek ancak hizmet verdiği işveren vizesiz giremeyecek. Yani şoför vizesiz girecek, patronu giremeyecek. Bu büyük bir çelişkidir" dedi.
Büyükelçi Cuntz'un ticari vize oranının yüzde 43 olduğuna işaret ettiğini belirten Aygün, "Almanya'ya gitmek isteyen Türklerin yüzde 43 gibi büyük bir çoğunluğu ticari amaçlı olarak vize talebinde bulunuyorsa, bu çileye bir son vermek lazım" diye konuştu.
Aygün, Almanya'nın yaptığı düzenlemenin sınırlı sayıda mesleği içerdiğini, üstelik vizesiz giriş imkanının bu meslekleri icra edenlerin tamamını da kapsamadığını ifade ederek, şoför, bilim adamı ve sanatçıların sınır kapısında hiçbir güçlükle karşılaşmamak için Alman Büyükelçiliği ve konsolosluklarından "vize muafiyet belgesi" alması gerektiğini ancak bu belgenin de tıpkı vize gibi prosedürü olduğunu bildirdi.