Avea, 5G için çalışmaya başladı

MOTO projesinin Türkiye’den tek destekçisi olan Avea, test merkezi ile 5G teknolojinin geliştirilmesini sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sevgi DEMİRKALE

5G mobil iletişim teknolojisi üzerinde çalışmak üzere Kasım 2012’de Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programı olarak başlayan MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) projesinin üçüncü toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç yıl için planlanan projenin Türkiye’den tek destekçisi olan Avea, toplantıya ev sahipliği yaptı. “Her nesil daha hızlı gelmeye başladı. 2G ile 3G arasındaki zaman farkıyla 3G ile 4G arasındaki zaman farkı kısalarak devam ediyor. 5G’nin de hızla ihtiyaç duyulacak ve hızla gelebilecek bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz” diyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, 5G ile hem daha yüksek hızlara erişilmesinin hem de talep yığılmasına var olan şebeke teknolojisi üzerinden ek kapasiteyle çare bulunmasının hedeflendiğini açıkladı. 5G’nin, ayrıca, özel olaylarda şebekelerin zorlanması durumuna da çözüm sunması bekleniliyor. 3G’nin 3.9G olarak ifade edilen versiyonlarında veri aktarım hızı saniyede 28 megabit iken, 4G’de bu hız 100 megabit, 5G’de ise gigabit seviyesine çıkabiliyor. 

Test laboratuvarı ile destek verecek 
Fransa’nın en büyük güvenlik ve iletişim şirketi Thales Communications’ın liderliğinde çalışmalarını yürüten MOTO projesinde, Fransa’nın yanı sıra Türkiye, İtalya ve İspanya’dan toplam 8 farklı kurum yer alıyor. Türkiye’de yapılacak çalışmalarda Avea, 30 milyon dolar yatırımla kurduğu test laboratuvarı ile destek verecek. 

Türkiye’nin akıllı telefon kullanım oranı ile dikkat çeken ülkelerden birisi olduğunu ifade eden MOTO Proje Yöneticisi ve Thales Communications Ar-Ge Projeler Yöneticisi Conan Vania ise “Araştırmalarımız sonucu, Türkiye’de 10 akıllı telefondan 9 tanesinin internete bağlı olduğunu gördük. Bu inanılmaz bir rakam. Bu anlamda, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli düşündüğümüzde, Türkiye’nin konsorsiyumda yer alan 4 ülke arasında yer alması önemli” açıklamasında bulundu.

4G iletişim lisanslamaya bağlı 
Mobil üzerinden veri kullanımının kendi şebekelerinde her yıl üç dört katına çıktığını kaydeden Coşkun, “Önümüzdeki beş yıl içinde dünyada mobilde veri kullanımın 32 kat artacağı varsayılıyor. Türkiye’de bu artışın yüzlerce kat olması bekleniliyor. Çünkü biz daha sonradan başladık. Daha genç bir nüfusumuz var. Daha dinamik bir ülke“ şeklinde konuştu. 

Diğer yandan Avrupa’da 4G teknolojinin sunulduğu ülke sayısı giderek artarken Türkiye, Ağustos 2009’dan bu yana hızı biraz daha düşük olan 3G teknolojisini kullanıyor. 4G’ye ne zaman geçilebileceği konusu belirsizliğini koruyor. 
Şahin’in bu konudaki açıklaması şu yönde: “Zamanlamayı bugünden kestiremeyiz. 4G’yi atlamak söz konusu olmaz. Grup şirketlerimizde 4G için geliştirme ve yatırımlarımız var. 5G projesi kapsamında var olan teknoloji altyapılarının kullanılması söz konusu. 4G ile 5G’nin birlikte var olması söz konusu olabilir.” 
4G’ye geçişte devletin lisanslamasının da oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Şahin, “5G’de bir lisanslama olur mu bilemiyorum, ama 4G’de bu ciddi bir konu. Yeni frekanslar ve 4G kullanımına devlet tarafından izin verilmesi ile alakalı.”