AVM ciro endeksi mayısta yüzde 6.8 arttı

AVM Ciro Endeksi, mayısta yüzde 6.8 artarken; endekste düşüş kaydedilen tek kategori ise teknoloji market ve elektrikli eşyalar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Perakende sektöründeki talebi ölçen AVM Ciro Endeksi, mayıs ayında yüzde 6.8 artarken; yeni sezon ürünlerinin etkisiyle en büyük artış yüzde 12 ile giyim kategorisinde yaşandı. Endekste düşüş kaydedilen tek kategori ise, kredi kartına taksit sınırlamasının olumsuz etkisinin devam ettiği teknoloji market ve elektrikli eşyalar oldu.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin Mayıs sonuçlarına göre, AVM Ciro Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 artarak 157 puana yükseldi.

En büyük ciro artışı yüzde 12 ile giyim kategorisinde gerçekleşirken, hipermarket kategorisi ciroları da yüzde 10 arttı. Ayakkabı-çanta kategorisi ciroları yüzde 4, yiyecek kategorisi ciroları ise yüzde 2 artış kaydetti.

Yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kuyum, kişisel bakım ve kozmetik mağazalarından oluşan diğer alanların ciroları ise yüzde 10 yükseldi. Endekste düşüş kaydeden tek kategori, yüzde 12 gerileyen teknoloji market ve elektrikli eşyalar kategorisi oldu.

Yeni sezon ürünlerine olan ilginin, en yüksek ciro artışının giyim kategorisinde yaşanmasını beraberinde getirdiğini söyleyen AYD Başkanı Hulusi Belgü, teknoloji kategorisinin ise kredi
kartına taksit sınırlaması sonrası yeniden düşüşe geçtiğine dikkat çekti.

Belgü, "Kredi kartına taksit sınırlaması düzenlemesi sonrası şubat ve mart ayındaki düşüşten sonra, nisanda küçük de olsa artıya geçen teknoloji kategorisi Mayıs ayında tekrar düşüş kaydetti.

Teknoloji kategorisi endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı. Teknoloji kategorisi endeksindeki değişimlerin önümüzdeki dönemlerde de çok dikkatli şekilde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Cep telefonu gibi bazı elektronik eşyaların satışında kredi kartına taksit sınırlaması 1 Şubat tarihi itibariyle başlamıştı.

AVM Endeksi Mayıs sonuçlarına göre, AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar İstanbul'da 707 TL, Anadolu'da ise 529 TL olurken; Türkiye genelinde 600 TL olarak gerçekleşti.

AVM ziyaretçi sayı endeksi ise mayısta bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 3.2 artış gösterdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir