Avrupa için Türkiye'den daha iyi bir yol yok

Cumhurbaşkanı Gül, Avusturya-Türkiye İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa'nın alternatif güvenli enerji kaynaklarına ulaşabilmesi için Türkiye'den daha iyi bir yol olmadığını söyledi.

Gül, Avusturya-Türkiye İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile dün yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Gül, AB müzakere sürecinin başarıyla devam etmesi ve siyasi engel çıkarılmaması gerektiğini aktardığını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğine, Avusturya halkının güçlü desteği olmadığının bilindiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin ekonomik görünümünü anlatarak, "Türkiye'nin üyeliğinin, Avusturya halkına neler kazandıracağını görmeleri gerekir. Bundan sonra herkes kendi menfaatini daha iyi düşünecektir" dedi.

Birçok AB ülkesi Türkiye'nin elde ettiği rakamlara ulaşamadı

Türkiye'nin 16 yıldır Gümrük Birliği üyesi olduğunu, Türk sanayisinin Avrupa'nın en önemli sanayileriyle rekabet güvenine sahip olduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu:

Türkiye, birçok Avrupa ülkesinin yakalayamadığı Mastricht kriterlerini yakalayan nadir ülkelerdendir. Türkiye'nin dış borç yükü milli gelirinin yüzde 40'ı. Birçok AB üyesi ülke bu rakamlara ulaşamadı ve onun için büyük ekonomik krizler geçiriyor, bazı AB ülkeleri de yakında geçirecekler. Çünkü borç yükleri, milli gelirlerinin büyük oranını teşkil ediyor. Bugünkü Türkiye'yi iyi tanıyın ve sunduğu fırsatları kaçırmayın. Böyle bir ülkeye güvenilir mi güvenilmez mi, istikrar var mı, yok mu siz bilirsiniz."

Enerji güvenli elde etmenin bir yolu da Nabucco projesi

Enerjinin başlı başına bir sektör olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Petrol ve doğalgaz yok ama alternatif enerji imkanları açısından birçok imkanlar sunuyor. Hidroelektrikte dünyanın başarılı ülkelerinden biriyiz ve Avusturya firmalarıyla işbirliği yapıyoruz" dedi.

Gül, Türkiye'nin boru hatlarında da önemli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Avrupa'nın alternatifli güvenli enerji kaynaklarına ulaşabilmesi için Türkiye'den daha iyi bir yol yoktur. Nabucco Projesi, bunlardan biri. Nabucco'ya kaynak çok. Vaktiyle Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla ilgili münakaşalar yaşanmıştı ama bin 800 kilometre uzunluğundaki hattı, Türkiye gerçekleştirdi ve sadece Kafkasların değil, Orta Asya petrolünü de dünyaya pazarlamaktadır. 'Nabucco Projesi gerçekleşir mi, gerçekleşmez mi, yeteri kadar gaz var mı' tartışmalarının anlamsız olduğuna inanıyorum.

Sadece Kafkaslardan değil, güneyden de imkanlar vardır. Bütün bunlar bağlandığında AB'nin en güvenli şekilde alternatif enerji kaynaklarına ulaşacağı kesindir. Bugün Türkiye üzerinden gelen gaz boru hatları bazı Avrupa ülkelerine gidiyor. Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Yunanistan'a satılıyor. Ukrayna'da yaşanan krizden dolayı geçen yıllarda Avrupa ülkelerinde çok büyük sıkıntılar yaşanırken Yunanistan bunu hiç hissetmedi. Türkiye üzerinden gaz güvenli bir şekilde Yunanistan'a gitti."

Bu konularda ilginizi çekebilir