Avrupa ile rekabetimiz başladı

Erkan, "Türkiye'nin sermaye piyasasını organize ve planlı bir şekilde büyütmemiz gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Avrupa ile rekabet artık başlamıştır. Bizim kıymetlerimiz artık Avrupa'da borsa ve borsa dışı teşkilatlanmış piyasalarda işlem görmeye başlamış ve ciddi bir likiditeyi çekmiş bulunmaktadır" dedi.

Erkan, İMKB 25. Yıl Kutlama yemeğinde yaptığı konuşmada, 25 yıl önce 40 halka açık şirketle alım satıma başlayan İMKB'nin bugün günde ortalama 1.7 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdiğini, borsadaki şirketlerin toplam piyasa değerinin 330 milyar dolar seviyesine geldiğini söyledi.

Tahvil ve bono piyasası, kesin alım satım ve repo pazarlarında yaklaşık 2.5 trilyon doların üzerinde işlem gerçekleştiğini ifade eden Erkan, İMKB'nin 25 yılda halka arzlardan 48,5 milyar dolarlık kaynağın şirketlere, 43,3 milyar dolarlık bir kaynağın da şirketlerden yatırımcılara temettü yoluyla aktarılmasını sağladığını kaydetti.

Hüseyin Erkan, "İMKB, bugün gelinen noktada mevzuat yapısıyla, teknolojisiyle, insan kaynağıyla dünyada önde gelen borsalar arasında yerini almakta" dedi.

Dünya borsalarının son 15 yıldır çok hızlı bir şekilde kabuk değiştirdiğine şahit olduklarını anlatan Erkan, artan rekabet şartları, türev araçların gelişmesi, teknolojinin gereksinim haline gelip, daha hızlı, daha düşük maliyetli işlemlere imkan tanıması ve rekabeti kızıştırmasının, borsaların üyelik yapısından, kar amacı güden anonim şirketlere dönüşmesine sebep olduğunu, bu süreçte ilk Stockholm borsasıyla başlayan şirketleşme ve özelleştirmenin şu anda dünya borsalarının yüzde 85'ine sirayet ettiğini kaydetti.

Yeni yapının, finansal imkanların artarak, daha esnek yapıda yeni teknolojik yatırımların önünü açtığını ve hatta borsaların sadece ülke içinde değil, kıtalararası birleşmelerine yardımcı olduğunu söyleyen Erkan, işlem maliyetlerinin düştüğünü ve hatta mevzuatla borsalar ve diğer işlem platformlarının birbirlerine emir iletme zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığını anlattı.

Hüseyin Erkan, şunları kaydetti:

"Biz henüz bu zorlamayla karşı karşıya değiliz ancak artık kapımız çalınıyor. Ayrık yapılarla, benzer işler yapabilen farklı borsalarla, her sermaye piyasası aracı grubu için ayrı borsa lüksümüz artık kalmadı. Amaç rekabetle gelişmeyi sağlamaksa, doğru yapılanmaya ihtiyaç var. Avrupa ile rekabet artık başlamıştır. Bizim kıymetlerimiz artık Avrupa'da borsa ve borsa dışı teşkilatlanmış piyasalarda işlem görmeye başlamış ve ciddi bir likiditeyi çekmiş bulunmaktadır.

Çok geç kalmadan, doğru bir yapılanmayla Türkiye'nin sermaye piyasasını organize ve planlı bir şekilde büyütmemiz gerekiyor. Yeni ürünlerle yatırımcılara yeni yatırım imkanları sunmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde ciddi bir sinerji yaratıp, hızlı bir büyüme ivmesi yakalayabiliriz."

Bu konularda ilginizi çekebilir