Avrupa kendi sorunlarını çözüyor

AB Başkanı Rompuy'a göre birlik ülkeleri kendi sorunları çözebildiği gibi euro da hala güvenilir bir para birimi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, zor durumdaki Avrupa ekonomilerinin sorunlarını kendi başına çözdüğünü, Euronun hala güvenilir bir para birimi olduğunu söyledi.

Van Rompuy, Şanghay'daki Çin Avrupa Uluslararası İşletme Okulu'nda yaptığı konuşmada, zor durumdaki Avrupa ekonomilerinin sorunların kendi başına çözdüğünü, Euronun hala güvenilir bir para birimi olduğunu belirterek, bölgenin toparlanmasını, "çok kötü değil" diye tanımladı.

Gazetelerin başlıklarının bazen Avrupa'nın ekonomik toparlanmasına gölge düşürebildiğini, ancak toparlanmanın yolunda olduğunu ve hatta bazı üye ülkelerde ivme kazandığını ifade eden Van Rompuy, "Ekonominin temelleri hala sağlam" dedi. Van Rompuy, Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinin de bütçe açıklarını düşürdüğünü dile getirdi.

Avrupa Birliği, Yunanistan ve İrlanda'nın yanı sıra Portekiz'e sağladığı kurtarma yardımlarıyla bu ülkeleri istikrara kavuşturmaya çalışıyor. Bu ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılaları, Avrupa Birliği'nin sadece yüzde 7'sini oluşturuyor.

Van Rompuy, "Zayıf ekonomilere sahip üyeler ödevlerini yapmak ve sorunlarını çözmek durumundalar, bu da onların yaptığı şey" diye konuştu. 

ABD dolarının dünya finansmanında ve ticaretindeki hakim rolü karşısındaki güçlüklerin her seferinde durumu zayıflayınca aniden belirdiğini ifade eden Van Rompuy, "doların öneminin azaltılması gerektiğini söylemenin faydasız bir çaba olduğunu" belirtti.

Çin'in döviz kurunu daha uygun hale getirmeye ihtiyacı olduğunu belirten Van Rompuy, küresel sistemde "birinin" döviz kurunda değerlenmenin diğer ekonominin büyümesindeki etkisinin büyük olduğunu, geçen 6 ayda elde edilen gelişmede, Çin'in yuanın değerinin artmasına izin verdiği bir döneme denk geldiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir