Avrupa Komisyonu'ndan 'tüketici semineri'

"İnsandan İnsana Projesinin" Türkiye'deki ilk toplantısı, "Başarılı Tüketici Örgütleri için Yönetim ve Strateji" konusunda düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Komisyonunun, üye, aday ve potansiyel aday ülkeler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla hazırladığı "İnsandan İnsana Projesinin" Türkiye'deki ilk toplantısı, "Başarılı Tüketici Örgütleri için Yönetim ve Strateji" konusunda düzenlendi.

Türkiye'nin yanı sıra Romanya, Hollanda, Hırvatistan, Makendonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kosova'dan tüketici örgütleri temsilcilerinin yer aldığı çalıştayda, deneyim, bilgi birikimi ve en iyi uygulamaların paylaşılması hedefleniyor.

Midi Otelde iki gün sürecek etkinliğin açılışında konuşan Avrupa Komisyonu Türkiye delegasyonundan Umut İlkay Kavlak, tüketici hakları konusunda AB direktifleri ve Türkiye uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de tüketici hareketinin 1980'li yılların ortalarında başladığını, ilk derneğin 1991'de kurulduğunu anlatan Kavlak, süreç içindeki olumlu gelişmelere rağmen Türkiye'de "tüketici hareketinin ve tüketici haklarına ilişkin farkındalığının yeterince gelişmiş olduğunun söylenemeyeceğini" kaydetti.

Bu noktada tüketici örgütleri arasında işbirliğinin önemini vurgulayan Kavlak, tüketici örgütlerine idari ve mali açıdan destek sağlamak gerektiğini ifade etti.

"Dayanışma güçlendirilmeli"

İnsandan İnsana Projesinin Yöneticisi Gudrun Niedorf da sivil toplum örgütlerinin Avrupa Birliğindeki önemini dikkati çekti ve dayanışmanın güçlendirilmesini istediklerini söyledi.

İnsandan İnsana Projesinin bu amaçla hazırlandığını dile getiren Niedorf, "Projeyle 'faydalanıcı sivil toplum kuruluşlarının (STK), AB kurumları ile karar alma süreçleri, başlıca AB politikaları, mevzuatı ve programları hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmayı', 'STK'ların ulusal-bölgesel düzeyde ve Avrupa genelinde meslektaşlarıyla iletişim ağı oluşturmaları ve yeni ortaklıklar kurmaları için fırsatlar sunmayı', 'STK'lara proje yönetimi ve müzakere becerilerine yönelik eğitim imkanı sunarak yararlanıcı ülkelerde ve bölge genelinde toplumsal katılımı teşvik etmeyi' hedefliyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında Türkiye'de düzenlenen bu ilk etkinliğin, Mart 2009'da Belgrad'da yapılan "etkin tüketici örgütlerinin tesisi" konulu seminerin devamı niteliğinde olduğunu kaydeden Niedorf, proje kapsamının yalnız tüketici haklarıyla sınırlı kalmadığını, kadının iş hayatındaki rolü, kamu alımları gibi çalışma alanlarının da bulunduğunu, proje faaliyetlerinin 2010 yılında da devam edeceğini anlattı.

Etkinlik kapsamında bugün 6 çalışma grubu oluşturulacak ve yapılan çalışmaların tümü yarın ele alınacak.