Avrupa Parlamentosu komiteleri, yapay zekâya katı kurallar yasasını onadı

Avrupa Parlamentosu (AP) komiteleri, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zekâ teknolojilerine katı kurallar getirecek yeni yasaya onay verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AP'nin İç Pazar Komitesi ve Sivil Özgürlükler Komitesi'nin Brüksel'de yaptığı ortak toplantıda, üye ülkeler ve AP arasındaki müzakerelerde uzlaşılan ve dünyada yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek olan "Yapay Zekâ Yasası,” 8 "Hayır", 71 "Evet" oyuyla kabul edildi.

-Yasaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılacak yapay zekâ sistemlerinin güvenli olması, temel haklara ve Birlik değerlerine saygı gösterilmesi gerekecek.

-Yapay zekâ sistemleri, topluma zarar verme ihtimaline göre "risk temelli" bir yaklaşımla düzenlenecek.

-Yüksek riskli yapay zekâ sistemlerine daha katı kurallar getirilecek.

-Sınırlı riskli yapay zekâ sistemleri, kullanıcıların bilinçli kararlar alabilmesi için içeriğin yapay zekâ tarafından oluşturulduğunu açık biçimde bildirecek. Bu sistemler, hafif şeffaflık yükümlülüklerine tabi tutulacak.

-Çeşitli yüksek riskli yapay zekâ sistemlerine izin verilecek ancak yüksek riskli yapay zekâ sistemlerinin AB pazarına erişimi bir dizi katı kural ve yükümlülüğe tabi olacak.

-Yapay zekânın bazı kullanımlarındaki risk "kabul edilemez" olarak değerlendirilecek ve bu sistemler AB'de yasaklanacak.

-Bilişsel davranış manipülasyonu, yüz görüntülerinin internetten veya kapalı kamera sistem görüntülerinden hedefsiz alınması, işyerinde ve eğitim kurumlarında duygu tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verileri çıkarmak için biyometrik sınıflandırma yapılması yasak kapsamına girecek.

-Kolluk kuvvetleri, faaliyetlerinde yapay zekâyı kullanabilecek. Kolluk kuvvetleri, acil durum prosedürü ile normalde uygunluk değerlendirme prosedürünü geçemeyen yüksek riskli bir yapay zekâ aracını devreye sokabilecek.

-Emniyet birimleri, istisnai ve gerekli durumlarda kamuya açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerini izin alarak kullanabilecek. Bu tür yapay zekâ sistemleri kullanımı, terör saldırıları, mevcut veya öngörülebilir tehditlerin önlenmesi ve en ciddi suçlardan şüphelenilen kişilerin aranması gibi durumlarla sınırlı olacak.

-Video, metin, görüntü oluşturma, başka dilde konuşma, hesaplama veya bilgisayar kodu yazma gibi çok çeşitli görevleri ifa edebilen büyük sistemlere özel kurallar getirilecek. Söz konusu genel amaçlı yapay zekâ sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce çeşitli şeffaflık yükümlülüklere uyması sağlanacak.

-Kural ihlalinde şirketlere yüksek para cezaları kesilecek. Yasa, nisan ayındaki AP Genel Kurul oturumunda oylanacak. Yapay Zekâ Yasası, resmi onayların ardından 2 yıl sonra tam olarak yürürlüğe girecek. Yasayla birlikte Google'ın yapay zekâ modeli Gemini ve ChatGPT gibi yapay zekâ teknolojileri katı kurallara tabi olacak.