Avrupa'da borç stoku düşen tek ülkeyiz

Devlet Bakanı Babacan, Avrupa'nın borç sorunu ile boğuştuğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'nın borç sorunuyla boğuştuğunu belirterek, "2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık olarak yüzde 41 küsür civarında bir borç stoğu bekliyoruz. Tüm Avrupa'da borç stoğu düşen tek ülke bizi" diye konuştu.

Babacan, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen "Ekonomik Gelişmeler ve 2011 yılından Beklentiler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada 2011'in belirsizliklerin çok olduğu bir yıl olacağına, tek bir programla yola çıkılamayacağına dikkati çekerek, "2011 yılında mutlaka herkesin, her işletmemizin çok farklı farklı senaryolara hazır olması lazım ve farklı senaryolar altında nasıl hareket ederim, nasıl strateji geliştiririm diye alternatifli hazırlık yapması lazım.

Bu böyle bir yıl. Bu yıl karşımıza çok farklı senaryoların, çok farklı tabloların çıkacağı bir yıl. Bunun hem küresel ekonomi anlamında söylüyorum, hem yanıbaşımızdaki Avrupa ekonomisi açısından söylüyorum, bir yandan da Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki sosyal ve siyasi tablo nedeniyle söylüyorum" diye konuştu.

"Avrupa ve ABD'nin neredeyse yarısı kadar borç stoğumuz var"

Türkiye'nin, dünya ekonomisinin ve dünya siyasi tablosunun hızla değiştiği bu karışık dönemde, bir başarı örneği olarak ortaya konulduğunu dile getiren Babacan, şunları kaydetti:

"Dünyanın krizle kavrulduğu dönemde, Türkiye ekonomisi, kesin rakam 31 Mart'ta açıklanacak ama 2010 yılında yaklaşık yüzde 8'in üzerinde büyüme oranını görecek. İstihdam rakamlarımız açıklandı, 2010 yılında çalışan sayımız 1 milyon 300 bin kişi arttı. İşsizlik oranı yüzde 2.1 düştü. Bütün gelişmiş ülkeler, Avrupa, borç sorunu ile boğuşuyor. AB'nin milli gelirlerine oranla ortalama borcu yüzde 100'e doğru gidiyor. Şu an yüzde 90'lar mertebesinde ama ne kadar tedbir alsalar önce yüzde 100'ü görüp, sonra aşağı düşüşler söz konusu olacak.

ABD'nin borç stoğu yüzde 100'ün üzerine gidiyor. Yüzde 105-110'dan sonra acaba geriye çevirebilir miyiz derdi var orada. Biz 2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık olarak yüzde 41 küsur civarında bir borç stoğu bekliyoruz. Borcun milli gelire oranı, bu 2009 sonunda yüzde 45.5'idi, yüzde 41 küsurlerde bitireceğiz ve tüm Avrupa'da borç stoğu düşen tek ülke biziz. Herkesin 2010 yılında borcu arttı. Bütçe açıkları artık bir çok ülkede yüzde 8-9-10. Biz 2009 yılında yerel seçimlerden hemen sonra tabloya baktığımızda yüzde 7.4'e doğru gidiyor ama haziran ayından itibaren hemen tedbir aldık, orta vadede programımızı açıkladık ve 2009'u yüzde 5.5 bütçe açığı ile bitirdik.

2010'da bunu 3.6'ya düşürdük, bu yıl ki bütçemizi de yüzde 2.8'lik bir açık hedefi ile hazırlanmış bir bütçe. Avrupa ortalamalarının neredeyse üçte biri kadar bir bütçe açığımız, Avrupa ve ABD'nin neredeyse yarısı kadar da borç stoğumuz var."

Babacan, Türkiye'nin risk göstergelerinin gelişmiş ülkelerin risk göstergeleri ile yarıştığını vurgulayarak, AB'ye üye olan 12 ülkenin risk priminin Türkiye'nin üzerinde olduğunu anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir