Avrupa'daki durum kaygı verici

Babacan, kalıcı çözümlerin üretilmesini umduklarını, aksi takdirde 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'daki son gelişmeleri değerlendirirken, soruna kısa sürede kalıcı çözümlerin üretilmesini umduklarını kaydederek, "Aksi takdirde dünyada 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var" dedi.

Özellikle İtalya'daki son gelişmelerin ve Yunanistan'daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşunun kendilerini kaygılandırdığını belirten Babacan, "Ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz" ifadesini kullandı.

Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Konuşmasında küresel ekonomideki gelişmelere değinen Babacan, "küresel ekonominin son derece riskli, sıkıntılı bir dönemden geçmekte olduğunu" söyledi.

Babacan, şunları kaydetti:

"Hemen yanı başımızdaki Avrupa'da riskler her geçen gün son derece hızlı bir şekilde büyüyor. Umarız ki Avrupa'da, bu sorunlara kısa zamanda kalıcı çözümler üretirler. Aksi takdirde dünyada 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Özellikle İtalya'daki son gelişmeler, Yunanistan'daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşu, bizi kaygılandırıyor. Dolayısıyla ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz."

Türkiye'nin ihracatını yaptığı en önemli pazarının Avrupa olduğuna dikkati çeken Babacan, Avrupa pazarlarında meydana gelecek bozulmanın, Türkiye'nin ihracatını da olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Babacan, "Dolayısıyla önümüzdeki dönem, dünya belirsizliklerinin oldukça büyük olduğu, ancak Türkiye'de güçlü bir güven ortamı ve istikrar ortamıyla bu dalgalı, fırtınalı denize doğru açıldığımız bir dönemdeyiz" dedi.

Babacan, iş dünyası, sivil toplum ve sosyal taraflarla yakın bir çalışmayla Türkiye için en iyi kararları alıp, ülke ekonomisini daha iyi noktalara taşıma gayretinde olacaklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu: Bizi epey sıkıntılı günler bekliyor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Babacan'ın görev yaptığı süreçte yakın çalışma imkanı bulduklarını ifade ederek, "Yurt içinde ve yurt dışında artık ekonomide siz bir marka oldunuz. Bundan dolayı sizin saygınlığınız, sizin itibarınız bizler açısından gurur verici bir noktaya geldi" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki süreçte en önemli gündem maddelerinden birinin anayasa olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu süreçte mutlaka fikir ayrılıklarının oluşacağını söyledi ve ekonominin gündemden düşürülmemesini istedi.

Hisarcıklıoğlu, "Ekonomiyi kesinlikle unutmamamız lazım, çünkü önümüzdeki dönem çok fırtınalı. Bir tarafımızda komşularımızda siyasi çalkantılar yukarı ulaşmışken, öteki tarafta bizim en büyük pazarımız olan Avrupa'da önümüzdeki dönemde finans dünyası, ülkelerin kendi ekonomileri başta olmak üzere bizi epey sıkıntılı günler bekliyor. Yüzde 50 ihracatımızı yapmış olduğumuz pazarın daralıyor olması, burada sıkıntıların olması...bizim etkilenmememiz söz konusu değil. Yine aklı selimle geleceğe görerek, tedbirleri alıyor olmamız lazım" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir