Avrupa'nın 3. büyük elektrik pazarı olacağız

EPDK Başkanı Köktaş, yaptığı sunumda, özel sektöre de mesaj verdi: Onaylanan projelere riayet edin.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "Avrupa'nın en hızlı gelişen elektrik pazarına sahibiz. 2030'da Avrupa'nın 3. büyük elektrik pazarı olacağız" dedi.

Köktaş, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) geleneksel toplantısında, "Elektrik Piyasasında 2030 Yılı Projeksiyonu Yatırımcılara Yönelik Fırsat ve Beklentiler" konulu bir sunum yaptı.

Türkiye'nin sahip olduğu kurulu güç ve talep itibarıyla Avrupa'da, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya'dan sonra 6. ülke olduğunu belirten Köktaş, yapılan hesaplamaların 2030 yılına gelindiğinde Türkiye'nin Avrupa'nın 3. büyük elektrik pazarı haline geleceğini gösterdiğini söyledi. Köktaş, Türkiye elektrik piyasasının, Avrupa'nın en hızlı gelişen pazarı olduğunu kaydetti.

Köktaş, Türkiye ekonomisinin kesintisiz 20 yıl yüzde 5 büyümesi halinde 886 milyar kilovatsaat enerjiye, ekonominin geçmiş 40 yılda olduğu gibi gelecekteki 20 yılda da kesintisiz yüzde 4,2 büyümesi halinde 735 milyar kilovatsaat enerjiye ihtiyaç olacağını söyledi.

Köktaş, yine aynı dönemde ekonomide yüzde 5 gibi bir büyüme esas alındığında kişi başına yıllık 10 bin kilovatsaat, yüzde 4,2'lik büyüme esas alındığında ise kişi başına yaklaşık 8 bin 400 kilovatsaat civarında bir tüketim olacağını kaydetti.

Üretim tesislerine 20 yılda 350 milyar lira yatırım şart

Köktaş, yatırımların fosil yakıtlı olması durumunda 20 yıllık dönemde yaklaşık 350 milyar liralık yeni üretim tesisi yapılması gerektiğini, yenilenebilir ağırlıklı bir üretim kompozisyonu oluşturulması halinde yatırım ihtiyacının 440 milyar lira düzeyine çıkacağını kaydetti.

Bu değerlerin 2010 yılı ortalama dolar kuru üzerinden sırasıyla 225 milyar dolar ve 280 milyar dolara karşılık geldiğini ifade eden Köktaş, "Türkiye 20 yılda minimum 350 milyar lira sadece üretim tesislerine yatırım yapmak zorundadır" dedi.

Özel sektöre mesaj verdi

EPDK Başkanı sunumunda, özel sektöre de şu mesajları verdi:

"-Yatırımların bir an önce ülke ekonomisine kazandırılması için gerekli adımlar titizlikle atılmalıdır.

-İlerleme raporları zamanında ve doğru içerikle sunulmalıdır.

-Onaylanan projelere riayet edilmelidir.

-Kullanılan malzeme ve işçilik kalitesine azami dikkat edilmelidir.

-Çevresel duyarlılık gözetilerek ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması hükümlerine göre verilen taahhütlere uyulmalıdır.

-Gerekli ruhsat ve izinler, gerektiği gibi ve zamanında alınmalı, bağlantı anlaşmaları zamanında imzalanmalıdır.

-Lisansların tadil gerekliliğini asgariye indirecek önlemler önceden alınmalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir