Avrupa’da ibre pozitife döndü

Avrupa ekonomileri için de dile getirilen çift dipli resesyon senaryoları, tahminlerin üstünde gelen sürpriz büyüme rakamlarıyla etkisini yitirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Evrim KÜÇÜK
Almanya 23 yılın büyüme rekorunu kırdı
Euro’yu kurtarma paketinin sınırlı etkisiyle kısa süre öncesine kadar Avrupa Birliği ekonomileri için dile getirilen olumsuz senaryolar, Euro bölgesinde açıklanan büyüme rakamlarıyla yerini iyimser beklentilere bıraktı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.2 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme performansı gösterdi ve bu rakamla son 23 yılın da en büyük GSYH büyüme oranını gerçekleştirdi.
Euro bölgesi ile 27 üyeli Avrupa Birliği’nde de ikinci çeyrek büyümesi yüzde 1 oldu. Euro bölgesi böylelikle, son 3.5 yılın en yüksek büyüme rakamını yakalarken, Fransa da yüzde 0.6 ile beklentilerin üzerinde büyüme sağladı.
Yılın ikinci yarısı için büyüme tahmini %0.7
Avrupa’nın büyük ekonomilerinden İngiltere yüzde 1.1, Hollanda ve Avusturya yüzde 0.9, İtalya yüzde 0.4, İspanya yüzde 0.2 büyüdü. AB içinde küçülen tek ülke ise yüzde 1.5 ile Yunanistan oldu. AB ülkeleri ile özellikle Almanya’nın büyümesine temel katkıyı, Euro’nun değer kaybının ihracata olumlu etkisi yaptı. 
Büyüme rakamları, Avrupa borsaları ile birlikte Euro’da da değer artışı getirdi. Eurostat’ın verilerine göre, 16 üyeli Euro bölgesi ile 27 AB ülkesi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1.7 büyüme kaydetti. Analistler Euro bölgesinde GSYİH’nin üçüncü çeyrekte yüzde 0.7 büyüyeceğini tahmin ediyor. 
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde
Bu konularda ilginizi çekebilir