Avrupalılar Türk kahvesi için kuyrukta

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AMSTERDAM - Türk kahvesi ve kültürünü tanıtmak amacıyla geçen sene ABD'de hayata geçirilen ve bu kapsamda birçok şehri dolaşan "Gezici Türk Kahvesi Evi", Avrupa turuna Hollanda'dan başladı. Kahve evinden 10 bin Avrupalıya ikramda bulunulacak.

20130520.145005_hol1_2146209.jpg

Başkent Amsterdam'da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı De Zon Festivali'nde dağıtılan Türk kahvesi büyük ilgi gördü. Hollandalılar, Türk kahvesini içebilmek için kuyruklar oluşturdu.
Lahey Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin desteğiyle Amsterdam dışında Leiden, Lahey, Rotterdam ve Delft şehirlerini de gezecek araç, ardından Brüksel ve Paris'e geçecek.

[PAGE]

Hollandalıların ilgisinden memnun olduklarını belirten Gezici Türk Kahvesi Evi'nin kurucusu ve direktörü Gizem Şalcıgil ile projeye gönüllü destek veren Tuğçem Gaines, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sene ABD'de başlattıkları projenin her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

20130520.145015_hol2_2146210.jpg


Şalcıgil, temel amaçlarının Türk kahvesini ve dolayısıyla kültürünü tanıtmak olduğunu kaydederek, ABD'de aralarında Harvard ve Yale gibi tanınmış üniversitelerin de bulunduğu birçok kurumu ve bölgeyi dolaştıklarını, yaklaşık 12 bin kişiye Türk kahvesi ikram ettiklerini kaydetti.

[PAGE]

Hedefte Uzakdoğu ve Ortadoğu da var
ABD'de yaşayan bir grup gönüllünün girişimleriyle hayata geçirilen, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kurukahveci Mehmet Efendi'nin desteklediği proje kapsamında tüm dünyaya Türk kahvesini tanıtmayı hedeflediklerini ifade eden Şalcıgil, Çin, Japonya ve Orta Doğu ülkelerine gitmeyi de planladıklarını aktardı.

20130520.145050_hol4_2146211.jpg
Şalcıgil, Amerikalılara oranla Avrupalıların Türk kahvesini daha çok tanıdıklarını bunun kendileri için bir avantaj olabileceğine vurgu yaparak, 1 Haziran'a kadar devam edecek Avrupa turunda 10 bin kişiye kahve içirmeyi hedeflediklerini anlattı.

[PAGE]

İlk kahvenin İstanbul'a 1607'de geldiğini hatırlatan Şalcıgil, "2017 yılında kahvenin İstanbul'a gelişinin 500. yılı kutlanacak. Çok güzel bir ifade var: 'Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı var' diye. 40 yıl yetmez bu tanıtım çalışmasıyla. 40 yılı 500 yıla çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

20130520.145102_hol5_2146212.jpg

Kahve UNESCO'da Türkiye adına tescilli
Dünyanın birçok bölgesinde içilen kahvenin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Lahey Kültür ve Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu ise turistik amaçlı Türkiye'ye giden Hollandalıların kısmen Türk kahvesini bildiklerini, bu etkinlik sayesinde bilinirliği artıracaklarını söyledi.

[PAGE]

Kahvenin, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'nde Türkiye adına tescillendiğine dikkati çeken Tataroğlu, Hollanda ve Avrupa'daki tanıtım çalışmalarında kahvenin bu yönüne de vurgu yapacaklarını, insanlara Türk kahvesi ısmarlama kültürü yerleştirmeyi hedeflediklerini anlattı.
Tataroğlu, Türkiye coğrafyasının Hollandalılar tarafından bilinmeyen tüm kültürel unsurlarının anlatılmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

20130520.145102_hol5_2146212-001.jpg

Hollandalılar Türk kahvesini beğendi
Gezici Türk Kahvesi Evi'nin önünde kuyrukta bekleyen Hollandalılar, tadına baktıkları kahveyi beğendiklerini ifade ettiler. Daha önce Türkiye'de tadına baktığı Türk kahvesini yeniden içme fırsatı yakaladığı için mutlu olduğunu belirten Marc Harens, “Türk kahvesi hoşuma gitti. Yapılışını da öğrendikten sonra içmeye devam edebilirim" diye konuştu.
Anouk Schepers ve Marielle Broerse ise ise ilk kez tadına baktıkları kahvenin ilgilerini çektiğini söyledi. Türk kahvesini ilk kez duyduğunu anlatan Schepers, "Bu tür bir tanıtım etkinliği çok ilgimi çekti. Herkes kahve içmek için bu alana yöneldi. Bu da aktivitenin başarısını gösteriyor. Türk kahvesi hoşuma gitti. Kim bilir belki bir gün Türkiye'ye gider orada da tadına bakarım" dedi.