Avukatlar ayaklandı

Ankara Barosu’ndan üç bine yakın avukat öğle saatlerinde adliye önünde buluşarak İstanbul'daki gözaltıları protesto etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İstanbul'da Gezi Parkı eylemlerini destekleyen 50 avukatın dün Çağlayan’daki Adalet Sarayı girişinde yaka paça gözaltına alınmasına barolardan da yargıdan da tepki yağdı. Ankara Barosu’ndan üç bine yakın avukat 12.00’de adliye önünde buluşarak gözaltıları protesto ediyor. İstanbul'da ise avukatlar tepkilerini adliyede gösterdi. Marmaris, Gaziantep ve diğer illerden de gözaltılara tepki geldi.

Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy, baro adına sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Saldırıyı hepimize yapılmış sayıyoruz. Ayağa kalkıyoruz. Bu hep böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bilsinler ki biz boyun eğmeyeceğiz, bugüne kadar susmadık susmayacağız. Toplumsal barış tehdit altında” denildi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaşananları kınarken bir açıklama yaptı;

“Dün, 11 Haziran 2013 tarihinde, İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde 50’ye yakın meslektaşımız çevik kuvvet ve özel güvenlik görevlileri tarafından yerlerde sürüklenerek, üstleri başları parçalanarak, darp edilerek, elleri kelepçelenerek dışarı çıkarılmış, otobüslere doldurulup Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştür. Meslektaşlarımız, Gezi Parkı olaylarında polisin uyguladığı şiddeti protesto ettikleri ve bu şiddetin sorumluları hakkında savcıları göreve çağırdıkları sırada kendileri şiddet mağduru olmuşlardır.Yargının kurucu unsuru olan avukatlar yerde sürüklenirken müdahale etmeye çalışan pek çok meslektaşımız da şiddetten nasibini almış ve onlar hakkında da yakalama işlemi uygulanmıştır.

Yaka paça gözaltına alınan avukatlara destek için yüzlerce avukat adliyede toplandı. Önce adliyenin içinde toplanan avukatlar, bir süre burada slogan attı. ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atan avukatlar daha sonra adliyenin karşısındaki meydana geçti. Avukatlar ‘Savcı istifa’,’Savcı baksana kaç kişiyiz saysana’ ve ‘Avukatlar yerlerde sürüklenemez’ şeklinde sloganlar attı. Avukatların eylemi devam ederken, çevik kuvvet polisi ise adliyenin başka bir köşesinde hazır bekletildi.

Yakalama emri hukuka aykırı

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre; yakalama işlemi ancak tutuklamanın şartları var ise uygulanabilir. Somut olayda, kaçma veya delilleri karartma ihtimali bulunmayan, kimlikleri rahatlıkla tespit edilebilecek, üstelik hukuk devletini ve insan haklarını korumaktan başka gayesi olmayan meslektaşlarımızın yakalanmasına dair emrin hukuka aykırı olduğu kuşkusuzdur. Esasen, Çağlayan Adliyesi’nde yerlerde sürüklenen avukatlar değil, adalettir ve avukatların temsil ettiği yurttaşlardır.

Bizim korkmaya hakkımız yok

Ankara’daki eylemde Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy’un baro adına okuduğu açıklama ise şöyle: “Bugün mesleğimiz ve değerlerimiz hiç olmadığı kadar ağır bir saldırı altındadır .Dünyanın en büyük adalet sarayını yaptılar ama içine adaleti koyamadılar. Aynı fakültelerden mezun olduğumuz ve söylediklerinden dolayı ne yazık ki aynı sıralardan geçmiş olmaktan üzüntü duyduğumuz bazı yetkililerin emir ve talimatlarıyla dün, İstanbul Barosu avukatları, çalışma mekanları, evleri, yuvaları olan adliyede gözaltına alınmıştır. Hem de sürüklenerek. Yaka paça. Zorla.

Biz avukatlar korkma hakkına/şansına sahip değiliz. Bizim korkumuz insanların karanlığa gömülmesine neden olacaktır. Bu yüzdendir ki, özgürlük ve demokrasi için, var gücümüzle her tür saldırıya karşı dimdik durma görevimiz vardır. Bunun farkındayız. Bunu biliyoruz. Bunu tüm hücrelerimize kadar hissediyoruz. Onun için, hangi siyasi görüşten olursak olalım, bir meslektaşımıza yapılan saldırıyı hepimize yapılmış sayıyoruz. Ayağa kalkıyoruz. Bu hep böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.

1-326.jpg

Gaziantep'te protesto

Gaziantep Adliye Sarayı önünde toplanan 150 kadar avukat, İstanbul’da meslektaşlarının gözaltına alınmasını alkışlarla protesto etti. Cübbeleri ile eyleme katılan avukatlar adına konuşan Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, Çağlayan Adliyesi’nde avukatların polis tarafından gözaltına alınmasının hukuk dışı bir davranış olduğunu söyledi. Avukatlar okunan basın açıklamasının ardından alkış yaparak adliyeye gitti.


Marmaris'te yürüyüş düzenlenecek

Marmaris Adliyesi önünde toplanan Muğla Barosu’na üye 50 avukat, ’Tayyip orijinal avukatlar marjinal’, ’Her yer Taksim her yer direniş’, ’Tayyip şaşırma avukatlara dokunma’ sloganları attı. Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan adına basın açıklamasını Muğla Barosu Marmaris İlçe Temsilci Yardımcısı Volkan Uysal okudu. Açıklamanın ardından bir süre slogan atan avukatlar, dağıldı. Avukatlar, bugün saat 20.00’de Marmaris Atatürk Anıtı önünde toplanıp, Gençlik Meydanı’na yürüyecek.


(DHA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir