Avusturya da Güney Akım'a katılıyor

Avusturya'nın katılımıyla ilgili nihai anlaşma bu ay içinde imzalanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakmak için geliştirdiği ve yıl sonunda inşasına başlayacağı Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'na Avusturya da katılacak.

Rus İtar-Tass haber ajansı, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun yaptığı açıklamada, "Gerekli olan hükümetlerarası tüm anlaşmalar imzalanmış durumda ve Avusturya'nın katılımıyla ilgili nihai anlaşma bu ay içinde imzalanacak" ifadesini kullandığını duyurdu.

Şmatko, Ukrayna'daki yeni hükümetin, gaz konusunda Rusya ile yakın işbirliği yapacaklarına dair yakın zamanda yaptığı açıklamalara rağmen Rusya'nın bu projeyi devam ettireceğini söyledi.

Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya ulaşması öngörülen Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketinin ortak projesi olan Güney Akım'ın 2015 yılında faaliyete geçmesi ve yılda 63 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor. Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan, daha önce Güney Akım'a katılacaklarını açıklamışlardı.

Güney Akım'ın rakibi olarak görülen Nabucco'yu da destekleyen Avusturya, birden fazla doğal gaz boru hattına ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Bu arada, Rus Gazprom, Baltık Denizi'nin altından Avrupa'ya ulaşacak olan Kuzey Akım Doğal Gaz Boru Hattı projesine ilk boruyu döşeyerek start verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir