Ayakkabı boyacısı İngiltere'yi dize getirdi

İngiltere'ye yaptığı vize başvurusu reddedilen Metin Kalkan, İngiliz mahkemesi tarafından haklı bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Türkiye'de ayakkabı boyacılığıyla geçimini sağlayan ve Ankara Anlaşması'na dayanarak yaptığı vize başvurusu İngiltere tarafından reddedilen Metin Ali Kalkan, İngiliz mahkemesinde açtığı davayı kazanarak vizesini aldı.

Mersin'de 6 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan ve abisi Londra'da yaşayan Kalkan, yaklaşık bir yıl önce, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 tarihli Ankara Anlaşması'ndan yararlanmak istedi. Vize almak için İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurdu.


Başvurusu reddedilen Kalkan, bir avukatlık bürosunun direktörü ve hukukçu Hakan Camuz ile irtibata geçerek Londra'da hukuki süreç başlattı. Yaklaşık 8 ay süren davanın ardından İngiliz mahkemesi Kalkan'ı haklı buldu ve 500 sterlinlik sermayeyle Ankara Anlaşması'ndan yararlanarak Londra'da mesleğine devam edebileceğine karar verdi.
Hukukçu Camuz, basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamasında, "'Ayakkabı boyacısı bile başvuru yapıp AB üyesi ülkelerde yatırımcı olarak işyeri açabilir, hizmet alabilir ve para kazanabilir' demiştim. Daha sonra Türkiye'de ayakkabı boyacılığı yapan müvekkilim Metin Ali Kalkan ile tanıştım. Mesleğini söyleyince bu dava benim için çok sembolik hale geldi" diye konuştu.
İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğuna yapılan vize başvurusuna çok iyi hazırlandıklarını belirten Camuz, konsolosluk yetkililerinin Türk vatandaşlarının heveslerini kırmak için çıtayı yüksek tuttuğunu savundu.
Kalkan'ın vize başvurusunun reddedilmesinin ardından İngiltere'de dava açtıklarını anlatan Camuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkeme makamı bizim davamızı haklı buldu. Konsolosluğun reddetme kararındaki gerekçelerin hiçbirini kabul etmedi. Çünkü saçma sebeplerdi ve hukuken kabul edilebilir değildi. Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına vermiş olduğu çok geniş haklar var. Hizmet satın alma ya da hizmet satma konusunda önlerinde hiçbir engel yok. Biz sembolik olarak bunu ispatlamak istedik. 500 sterlin sermaye koyan ayakkabı boyacısı Metin Ali Kalkan'ı İngiltere'ye yatırımcı olarak getirdik. Bizim için hukuken sembolik bir davaydı. Müvekkilim için dava çok önemliydi çünkü İngiltere'de para kazanmak istedi. Bu kararın İngiliz makamlarına örnek olmasını istiyorum. Türk vatandaşlarına yapılan vize zulmünün son bulmasını arzu ediyorum."

"Uygulamak istemiyorlar, heves kırıyorlar"

Camuz, vize başvurusu ve mahkeme sürecinin yaklaşık 9 ay sürdüğünü dile getirerek, mahkemeye Kalkan'ın ayakkabı boyacılığı yaptığına dair fotoğrafları ve referans mektuplarını sunduklarını, hakimin de bunu kabul ettiğini kaydetti.
İngiliz makamlarının Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına verdiği hakları çok iyi bildiğine dikkati çeken Camuz, "Uygulamak istemiyorlar, heves kırıyorlar. Muhafazakar Parti'nin göçmenlik politikaları çok sert, daha de sertleşiyor. Ama bunların çoğunun Ankara Anlaşması çerçevesi içinde Türk vatandaşlarına etkisi olacağını açıkçası sanmıyorum" ifadelerini kullandı.
Bir aydır Londra'da olduğunu ve mesleğine devam ettiğini belirten Metin Ali Kalkan da dava sürecinde umudunu hiç kaybetmediğini söyledi. 34 yaşındaki Kalkan, ayakkabı boyama bedeli olarak 4,5 sterlin aldığını kaydetti.