Ayazağa projesine 3.25 milyar lira

3.25 milyar liralık hasılat üzerinden Emlak GYO'ya 1.2 milyar liralık gelir teklif eden konsorsiyum 3 milyar dolarlık projeye 3-4 ay içinde başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TOKİ iştiraki Emlak GYO'nun İstanbul Ayazağa'da açık artırma şeklinde gerçekleştirdiği 242 dönümlük arazinin satışı dün gerçekleşti.

Birinci aşamada açık artırma şeklinde tekliflerin alındığı ihalede ikinci aşamada ise kapalı zarf içerisinde teklifler alındı. Aralarında Ağaoğlu Grubu şirketlerinden Akdeniz İnşaat, Eser Taahhüt, Eroğlu Grup şirketlerinden Eryap Mühendislik, Nurol GYO-Mesa Mesken, Artaş İnşaat ve Soyak'ın bulunduğu Türkiye'nin büyük müteahitlerinin yarıştığı ihaleyi 3 milyar 251 milyon 100 bin TL ile 5 firmanın oluşturduğu Metal Yapı, Yeşil İnşaat, Nasa İnşaat, K Yapı, Taşcılar ortak girişimi aldı.

Ağaoğlu, Soyak ve Metal Yapı‘nın oluşturduğu konsorisiyumların yarıştığı ihalede son aşamada Ağaoğlu Şirketi Akdeniz İnşaat 3 milyar 50 milyon liralık teklif vererek Emlak GYO'ya 1 milyar 153 milyon 750 bin lira verdi. Ancak ihaleyi Ağaoğlu'ndan yüzde 2 daha fazla artıran Metal Yapı ortak girişim grubu kazandı. Metal Yapı‘nın yüzde 50'den fazla paya sahip olduğu Ortak Girişim Grubu, arsa karşılığı satış toplam geliri olarak 3 milyar 251 milyon lira, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam gelir oranı olarak yüzde 37,01; arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 1 milyar 203 milyon 232 TL ve artan kısma uygulanacak arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak da yüzde 37,20'lik teklif ile ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılan en son turunda en yüksek teklifi veren firma oldu.

3 milyar dolarlık proje yapacak

Konsorsiyum adına konuşan Metal Yapı-Özüm Petrol'ün Hakim Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, "İhaleyi en yüksek teklifi veren Ağaoğlu'ndan yüzde 2'den daha fazla artırarak aldık. Bu rakam bizim için olağan üstü bir durum değil, doğal bir değer" dedi.

Bölgede 3 milyar dolarlık proje yapacaklarını ifade eden Saçaklıoğlu, "Yapılacak proje için ihale yapacağız. Önümüzdeki 15 gün içinde projeyi tamamlayıp 3-4 ay içinde mümkünse inşaata başlamayı düşünüyoruz" diye konuştu. Yapılacak projenin Türkiye'de olmayan bir şehir özelliği taşıyacağını kaydeden Saçaklıoğlu, fiyatlarında İstanbul'un kalbindeki yerlerde olduğu gibi beyaz yakalıların ve mavi yakalıların alacağı düzeyde olacağını ifade etti. Saçaklıoğlu, ihaleyle ilgili olarak Emlak GYO'ya bu ay içinde 250 milyon TL'lik ilk ödemenin yapılacağını ifade etti.

Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ise "Bu rakamı değer olarak çok düşük buluyoruz. Bugünkü ekonomik şatlara göre bu proje çok iyi ekonomik getiri getirecek" açıklamasını yaptı.

1 firma elendi, 2 firma katılmadı

Büyük çekişmelere sahne olan ihaleye 21 Eylül'de yapılan ilk oturumda teklif veren Emay İnşaat teklif vermeyerek ihaleden çekildi. Listede adı olan Türkerler İnşaat ise Akdeniz İnşaat'ın ilk turda verdiği 1 milyar 570 milyonun altında kalarak elendi. Dünkü ihaleye katılmayan bir diğer firma ise ilk turda 200 milyon lira teklif veren Erciyas Endüstri Boru oldu.

Nasa karargah kuruyor

Ortak girişimde yer alan firmalar arasında bulunan Nasa İnşaat dikkat çekti.

Firmanın Amerikan ordusu için aralarında Türkiye, Afganistan, Irak'ın da bulunduğu ülkelerde karargah inşaaatlarını hayata geçirdiği öğrenildi.

Şerafettin Sağlam'ın sahibi olduğu Taşçılar Madencilik ise cephe giydirme alanında faaliyet gösteriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir