Ayçiçeğinde bu yıl rekolte artışı bekleniyor

Edirne'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar alana ekilen ayçiçeğinde hasada başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Trakya'da ayçiçeği hasadı başlarken, ayçiçeğinde bu yıl rekolte artışı bekleniyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yaptığı açıklamada, Edirne'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar alana ekilen ayçiçeğinde hasadın başladığını söyledi.

Ayçiçeği hasadının yaklaşık 1 ay süreceğini ifade eden Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Ağustos ayının 15'inden itibaren ayçiçeği hasadı için hazırlıklar başladı. Erken ekim yapılan yerlerde çiftçilerimiz ayçiçeklerini biçti. Bu yıl özellikle Temmuz ayındaki yağışlar ayçiçeğine çok iyi geldi. Ayçiçeğinde bu yıl rekolte artışı bekliyoruz. 1 dönümden yaklaşık 250-300 kilo arası ürün bekliyoruz. Yağışlar, ayçiçeğinin gelişme ve tane yapma döneminde geldiği için tabloların dolumu da iyi oldu. Bu yıl yağ oranlarında da artış olacak."

Yorulmaz, Edirne'nin ayçiçeği yağı üretiminde birinci sırada geldiğini, hedeflerinin daha kaliteli ve yüksek miktarda ayçiçeği üretmek olduğunu belirtti.

"Çiftçinin yüzü ayçekirdeğiyle gülecek"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu ise bu sene çiftçilerin yüzünün ayçiçeğiyle güleceğini belirtti.

Kırklareli'de ayçiçeği hasadının başladığını anlatan Koyuncu, "Buğdaydan çiftçimizin yüzü gülmedi. Verim azdı, fiyatlar düşüktü. Bu yıl ayçiçeğinde rekolte iyi. Fiyatların da iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

"Hasat bayramdan sonra hız kazanacak"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut ise bu yıl Tekirdağ genelinde yaklaşık 1 milyon 400 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade etti.

Tekirdağ'da sadece erken ekilen yerlerde hasadın başladığını vurgulayan Baykut "Erken ekim yapan çiftçilerimiz ayçiçeklerini biçmeye başladı. Hasat bayramdan sonra hız kazanacak. Bu yıl Ekim alanlarında azalma olmasına rağmen rekolte artış olacak. Son günlerdeki aşırı sıcaklar verimi biraz olumsuz etkiledi. Yinede rekoltede artış bekliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir