AYEDAŞ ihalesi de muamma

Bakan Yıldız, " Başkentgaz için 1,2 milyar doları yatırmayan MMEKA, AYEDAŞ ihaleleri için 5 milyar doları nasıl öder, bu yönde tereddütüm var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Gaz'ın devri için gereken yaklaşık 1,2 milyar doları yatırmayan MMEKA şirketinin Boğaziçi ve AYEDAŞ elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihaleleri için ödemesi gereken yaklaşık 5 milyar doları ödemesi konusunda tereddütü bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Benim Özelleştirme İdaresi Başkanlığına tavsiyem ve görüşüm sürenin uzatılmaması şeklinde olacaktır" dedi.

Maden Mühendisleri Odası tarafından Ankara Dedeman Otelinde düzenlenen Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, girişte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin (Başkent Gaz) özelleştirme ihalesi sonrasında MMEKA şirketinin devir için gereken 1 milyar 211 milyon doları yatırmadığının hatırlatılması üzerine Yıldız, söz konusu şirketin yaklaşık 5-6 aydan beri bu paranın süresi içerisinde ödeneceğini bildiğini, o yüzden şirketi bu süreci sekteye uğrattığı için sitemlerini belirttiğini söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile beraber son derece ciddi bir şekilde Başkent Gaz'ın özelleştirilmesiyle ilgili süreci yürüttüklerini ifade eden Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şahsen benim de Enerji Bakanı olarak 1,2 milyar doları ödeyemeyen bir yapının 5 milyar dolarlık bir yapının altına nasıl gireceğiyle alakalı tereddütüm var. Benim Özelleştirme İdaresi Başkanlığına tavsiyem ve görüşüm sürenin uzatılmaması şeklinde olacaktır. Eğer biz bundan bir sonuç alacağımıza inansak özel sektöre bu konuyla alakalı yardımcı olacağımızı belirtmiştik. O açıdan şu anda ben böyle bir kaynağı bu projede gerçekleştiremeyen bir yapının diğerinde de gerçekleştiremeyeceğine inanıyorum. Kendisini hukuken, resmi olarak tanınmış süre içerisinde bekleyeceğiz. Ama o sürenin uzatılmasına Enerji Bakanlığı olarak karşı duruşumu belirtiyorum."

Bakan Yıldız, doğal dağıtımlarının özel sektör eliyle yapılması konusunda yürütülen çalışmanın kesintiye uğramaması için yeni ihalenin en kısa zamanda yapılması gerektiğini de vurguladı.

Şirkete güven kayboldu

 

"Grubun ihalelere katılmaması söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soru üzerine Yıldız, hukuk zemininde sürecin devam edeceğini, ancak şirkete ciddi bir güven kaybının söz konusu olduğunu bildirdi.

Enerji Bakanı, "Özelleşen, liberalleşen, serbestleşen bir yapı içerisinde kamu ciddi bir şekilde üzerine düşeni yapacaktır, fakat aynı ciddiyetin özel sektörün de göstermesi gerektiğinin doğru olacağı kanaatindeyiz. Bunun da çok lüks bir istek olmadığı kanaatindeyim. Ben bu konuda güvenin hızlıca telafi edilmesinin yine firmaya düşeceği kanaatindeyim" dedi.

En yüksek teklifi vermişti

Çukurova ve Kazancı grubunun yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin Başkent Doğalgaz'da 1,2 milyar dolar ihale bedelini yatıramaması nedeniyle ihale dün iptal edilmişti. İptal kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihaleleri de kamuoyunun gündemine geldi. Söz konusu özelleştirmelerde ihale bedelinin yatırılması için 31 Mayıs'a kadar süre bulunuyor.

Mehmet Kazancı ve Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketi, enerji ihalelerinde de ön plana çıkmıştı.

MMEKA, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş (AYEDAŞ) ile Gediz Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi vermişti.

Ancak, Rekabet Kurumu 3 elektrik dağıtım bölgesinden birinden feragat etmeleri gerektiğini belirtince Gediz Elektrik Dağıtım, en yüksek ikinci teklifi veren firmaya bırakılmıştı.

Karamehmet-Kazancı ortaklığı Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde 2 milyar 990 milyon dolar, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde 1 milyar 803 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu. 

Bu durumda, şirket Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'de 4 milyar 793 milyon dolarlık taahhüt altına girmişti.

Petrol fiyatları düşer

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Bakan Yıldız, çevreye duyarlı ve yüksek teknolojili bir yapıyla beraber yaklaşık 7-8 bin Megavatlık bir kömür santralinin yerli kaynak olarak harekete geçirileceğini bildirdi.

Akaryakıt fiyatlarında 7-10 kuruşluk bir indirim gerçekleştiğini belirten Yıldız, bundan sonra da özellikle bölgedeki siyasi istikrarın sağlanmasıyla fiyatların düşme eğiliminde olacağını kanaatinde bulunduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir