Aygaz, kontrat devrine odaklandı

Eyüboğlu, "Elektrik ve doğalgazda önemli planlarımız var. Doğalgazda 6 milyar metreküplük kontrat devri gündemde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Aygaz, 2010'u 4.7 milyar lira ciro, 240 milyon lira karla kapattı. 2010'da sektörde yüzde 29'luk pazar payı ile liderliğini korudu. Tarihinin en yüksek yurt içi satış tonajını, en yüksek ihracat tutarını ve en yüksek hisse değerini elde etti. Tüpgazda pazar payını 38.5'ten 39.2'ye çıkardı.

Merkez, tesisler ve bayiler olmak üzere 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. 18 Eylül'de süresi biten ve sektöre 1 milyar dolarlık harcamaya neden olan intifa süreci de pazar payı ve bayi sayısı artışıyla sonuçlandı. Şirketin halen 3 bin 200 bayisi var.

Aygaz tüp'le, LPG ile tanınıyor ancak aslında bir 'enerji şirketi.' Koç Enerji Grubu'nun akaryakıt ve rafineri dışındaki tüm enerji şirketleri Aygaz'ın şemsiyesi altında. Amerikalı enerji şirketi AES ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu ortaklığın hedefi 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım. Aygaz'ın üst yönetim kadrosu ile bir basın toplantısı düzenleyerek şirketin faaliyet ve hedefleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Yağız Eyüboğlu, elektrik üretiminde 300 MW'tan 3.000'e çıkarken, yeni yatırım, özelleştirmeler, özelleştirilmiş ama şimdi el değiştirmesi sözkonusu şirketlerin satın alınması da dahil bütün seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi. Eyüboğlu, "Aygaz'ın borcu yok denecek kadar az, nakiti var. Yeni projeler için kaynak sorunumuz yok. 2010'u ciddi karla kapattık" dedi.

Aygaz'ın hisse değerinin bu dönemde en yüksek düzeye çıktığını belirten Eyüboğlu, şöyle konuştu: "Elektrik ve doğalgazda önemli planlarımız var. Doğalgazda 6 milyar mekteküplük kontrat devri gündemde. Bu konu ile yakından ilgileniyoruz. Doğalgazda değer zincirinin her halkasında olmak istiyoruz. Kontrat devirlerini ciddi anlamda takip ediyoruz. Bu halkanın içinde depolama tesisleri kurmak da olabilir ancak şu an için önceliğimiz kontrat devri. Bu konuda sürekli ertelemeler oldu. Bazı belirsizlikler var. Hangi hattan olacağı belli değil."

Her gün 100 bin aileye gidiyor

Aygaz'ın her gün 100 bin aileye girdiğini, 1 milyona yakın  aracın Aygaz'ın otogazını kullandığını belirten Eyüboğlu, Türkiye'nin otogazda büyük başarı yakaladığını belirtti. Eyüboğlu, "Otogaz tüketiminde Türkiye, dünyada Güney Kore'den sonra ikinci sırada. LPG çevreci bir ürün. Otogaz piyasası gelişecek. Pazar büyüyor. 3.7 milyon ton tüketim var. 67 dağıtım şirketi faaliyet gösteriyor. 2023'e kadar Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alması hedefleniyor. Eğer Türkiye bu kadar büyüyecekse enerji arzı da büyümek zorunda. LPG, enerji havuzunda önemli bir arz çeşitliliği yaratıyor. Tek kaynağa bağlılık güvenli değil. LPG stoklanabiliyor. Avrupa Komisyonu, LPG'yi en önemli 5 ulaşım yakıtı içinde saydı. Şu andaki tüketimini üç katına çıkarmak istiyor" diye konuştu.

Eyüboğlu'nun verdiği bilgiye göre otogaz benzine göre yüzde 28 - 29 daha ucuz. Bu açıdan tercih nedeni. Ayrıca tedarik sıkıntısı yok. 8 bin 900 bayi var Türkiye'de. Bir aracın otogaz bulamaması, yolda kalması sözkonusu değil. Araçları otogaza çevirmek kolay. Bin tane lisanslı dönüşüm firması var. Avrupa'da dünyada böyle bir yaygınlık yok. Türkiye'de 12 araç modeli LPG'li olarak üretiliyor. Ancak sektörün gelişimini frenleyen sorunlar da var. Bunların başında LPG'li araçların kapalı otoparklara alınmaması geliyor. Eyüboğlu, şöyle konuştu:

"Kapalı otoparklara girememek, araba vapurlarına alınmamak gibi sorunların aşılması için temastayız. Diyoruz ki Türkiye'de güvenli, yetkili bir kuruluşun denetimde sızdırmazlık testi yapılabilir. Bu testi geçen araçlar otoparklara girebilmeli. Kamu araç alımında, yakıt kullanımında LPG'yi de dahil etmeli. Bugün Türkiye'de binek otoların 3'te 1'inden fazlası otogazlı. Ama kamuda yok. Anadolu'da doğalgazın gitmediği yerlerde LPG kullanımı var. Ancak ÖTV'si yüksek. LPG kullanan sanayici doğalgaz kullanana göre daha yüksek bir maliyet ödüyor. ÖTV'nin eşitlenmesi gerekir. Otogaz istasyonunda tüp dolumu yapılıyor. Çok riskli bir iş. EPDK sıkı denetim başlattı."

'Pürsu' markası geliyor

Aygaz bayilerinde tüpün yanı sıra barbekü, lüks lambalar ve katalitik soba satışı da oluyor. Bu ürünlerin satışı bayinin gelirini artırmak amacıyla destekleniyor. Bu konuda yeni ve önemli bir çalışma da su konusunda yapılıyor. Eyüboğlu, "Su işine başladık. Ufak ufak yapıyoruz. Aygaz bayisinin işini kuvvetlendirmek için iyi bir su markası ile pazarda olacağız. Markamızın adı 'Pürsu.' Sapanca ve Nazilli'de iki kaynak anlaşmamız var. Su dağıtımında 300 firma var. En bilinen markanın payı yüzde 5-6'lardadır. Biz bu pazarın da önemli bir oyuncusu olacağız" dedi. Eyüboğlu, günde asgari 70 tüp satan bayilerin ciddi karlılık elde ettiğini, tüp başına bayi karının yüzde 12 olduğunu söyledi.

'Zengin gece geliyordu'

Genel Müdür Yağız Eyüboğlu, otogaz kullanımında bir çekingenlik olduğu, özellikle lüks araçların kullanmaktan kaçınıdığına yönelik bilgilerin hatıratılması üzerine, "Eskiden zenginler otoğaz alımı için gece kararınca gelirlerdi. Bugün öyle değil" dedi. Eyüboğlu, LPG'li araçlarda kaza oranının diğer araçlardan farklı olmadığını ancak LPG'li araç kaza yapınca büyük haber olduğunu, "Çok şükür araba LPG'li değilmiş" diye başlık atıldığını söyledi.

Sosyal sorumluluk projelerine devam

Aygaz, önemli sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. Eyüboğlu, "Sosyal sorumluluk projelerimiz var. Tarihe ve arkeolojiye yatırım yapan Aygaz, 1996'dan bu yana her yıl bir prestij kitabı yayınlıyor. Aygaz Kitaplığı geçmişe ışık tutuyor, akademisyenler ve ilgilenenler için kapsamlı bir kaynakça oluşturuyor. Yine Anadolu'nun zengin tarihsel ve kültürel birikimine sahip antik kentlerinden Sagalassos'un görkemli yapısı Antoninler Çeşmesi'nin restorasyonunu üstlendik. Bu konudaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir