Ayrıntıları bırak, asıl konuya odaklan

UAEK'nın raporu 'olumlu' yorumlayan İran, kurumdan, 'ayrıntıları bırakıp asıl konuya odaklanmasını' istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'a göre Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), son raporunda ülkenin nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu bir kez daha teyit etti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer enerji programlarının barışçıl olduğunu belirterek, "UAEK'nın bu raporu da nükleer enerji faaliyetlerimizin barışçıl çizgiden sapmadığını ortaya koyuyor" dedi. Raporda belirtilen diğer bazı küçük konuların ön plana çıkarılarak İran'ın nükleer programın barışçıl olduğu gerçeğinin gölgede bırakılmak istendiğini savunan Salihi, UAEK'dan asıl konuya odaklanmasını beklediklerini söyledi. UAEK'nın asıl görevinin teknik konularla ilgilenmek olduğunu belirten Salihi, "bu kurumdan dış baskıların etkisinde kalmamasını ve siyasi bir tavır takınmamasını" istedi.

Salihi, ağır su reaktörünün denetlenmesi konusunun ise anlaşma kapsamı dışında olduğunu belirterek aksinin ispatlanması halinde UAEK müfettişlerine ilgili birimleri denetleme izni vereceklerini kaydetti.

UAEK'nın dünkü raporunda İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl çizgiden saptığını gösterecek bir kanıt olmadığı belirtilmişti. Raporda, Tahran yönetiminden nükleer konuda daha şeffaf olması ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması bir kez daha talep edilmişti.

Nükleer enerji faaliyetlerinin UAEK denetiminde ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında olduğuna dikkati çeken Tahran yönetimi, bunların ötesinde herhangi bir yükümlülüğün ve talebin kabul edilmeyeceğini belirtiyor.

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarına rağmen uranyum zenginleştirmeyi 'kırmızı çizgi' olarak gördüğünü açıklamış ve bunun müzakere dahi edilmeyeceğini bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir