Aytemiz, grubu 1.5 milyar $ ciroya getirdi, aktif yönetimi bırakıyor
Aytemiz Şirketler Grubu'nu 1.5 milyar dolar ciroya getiren İsmail Aytemiz sağlık nedenleriyle başkanlığı bırakıyor. Grup, maden ve enerjide de büyüme kararı aldı. Ardahan ve Antalya'da iki HES yatırımı yaptı. Arkası gelecek. İsmail Aytemiz, "Madene de yo
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - İsmail Aytemiz, grubun yönetim kurulu başkanlığını bırakarak, ‘onursal başkan' oluyor. 1.5 milyar dolar ciroya gelen grubun yönetim kurulu başkanlığını, kardeşi Hüseyin Aytemiz yürütecek.
İsmail Aytemiz'i Kadıköy'deki ofisinde ziyaret ettim. Bir süredir rahatsızdı, tedavi görüyordu. Nihayet randevu imkanı çıkınca gittim. "Gayet iyi" olduğunu söyledi. Onursal başkanlığa çekileceğini de bu görüşmemizde açıkladı. Karslı İsmail Aytemiz, gerçek bir Anadolu başarısıdır. 1.5 milyar dolar ciro yapan bir grubu ortaya çıkarmak kolay iş değildir. Önce
kurup büyüttüğü, 700 istasyonlu Akpet'i 500 milyon dolara Ruslar'a sattı. Ardından 3 yılda, 310 istasyonu olan yeni bir istasyon zincirini kurarak sektörde yine önemli bir oyuncu ortaya çıkardı. Gaz istasyonu sayısı 190'ı buldu. 11 yerden ikmal yapıyor. Depo ve ikmal istasyonlarının Türkiye'ye yayıldığını anlattı. "63 dağıtım şirketi var. Biz 9'uncuyuz. Pazar payımız petrolde yüzde 2, gazda 2.5'a geldi" dedi.
Rahatsızlığını öğrendiğimde aklıma gelen o soruyu bu görüşmede sordum:
Şirketin yönetiminde aktif olmaya devam edecek misiniz? Yönetimi çocuklarınıza bırakma gibi bir planınız var mı?
Cevabı şöyleydi:
"Kızım, oğlum şirkette. Anacak Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı kardeşim Hüseyin Aytemiz'e bırakıyorum. Oğlum Gökhan Aytemiz elektrik üretim yatırımlarını yapan şirketimizin CEO'sudur. Bu sene resmen bırakıyorum. 50 yıldır bu işlerdeyim. Akaryakıtta 50'dir, işadamlığı 55'tir. Aytemiz, üç kardeşin ortaklığıdır. Ben ailede üç numarayım. Hüseyin Bey'in dışında bir de kardeşim Ali var. Başkanlığı Hüseyin Bey üstleniyor. Ali Bey, oğlum Gökhan yönetimde zaten. Kızım Aslı Aytemiz Gül, yönetimde, mali işlerin başındadır."
Aytemiz'de 21 şirket görünüyor. Sektörel dağılım şöyle:
Petrol sanayi, gaz sanayi, akaryakıt ve gaz dağıtım, elektrik üretimi, sigorta, madencilik, inşaat, doğalgaz iletim, basınçlı kaplar ve nadir karbondioksit... İsmail Aytemiz, "Asıl ana şirketimiz Aytemiz Petrol'dür, 50 sene evvel kurulmuştur. Birinci işimiz akaryakıt. Biz öyle tanındık. Diğer yatırımları da o yapıyor. Grup cirosu aşağı yukarı 1.5 milyar doların üzerindedir, 1.4'ü akaryakıttan. Biliyorsunuz akaryakıta cirolar yüksektir" diye konuştu.
Satma gündemimiz yok
Aytemiz, geliştirdiği ilk istasyon markası Akpet'i Ruslar'a satmıştı. Acaba, istasyon sayısı 300'ü geçen Aytemiz istasyonlarını da satar mı? "Hayır, dedi. Satın alma veya ortaklık teklif gelmedi ama zaten biz de düşünmüyoruz. Büyümek istiyoruz bu sektörde. Tek dükkanla olmuyor. Ne kadar istasyon açarsak o kadar iyi." Dolayısıyla büyüme stratejisine dönük yatırımlar da yapılıyor. 4 depo var, Antalya'da 5'incisi kuruluyor. Enerjide genişliyor Aytemiz, son yıllarda elektrik üretimine de girdi. Bazı HES projelerine başladı. "Elektrik bizim için çok önemli. HES, rüzgar ve jeotermal var. Şu anda Ardahan'da, Antalya'da 2 barajımız bitti. İsparta'da, yine Antalya'da başlıyoruz. Jeotermal sondajlarımız devam ediyor. Elimizde rüzgar projeleri var" diye konuştu.
Aytemiz'in basınçlı kap üreten Karbonsan şirketi Orhangazi'de. Sivas'ta krom tesisi bulunuyor. Başında Ali Aytemiz'in olduğu kesintisiz güç kaynağı üreten Makelsan, Tuzla'da. "Gayrimenkul işi hiç düşünmedik,inşaat şirketimiz Gökay istasyon binaları yapıyor, istasyon alımları da onun üzerinden oluyor. Santral yatırımlarımız, 15, 17, 8 MW var. Enerjide iş çok ama bürokrasi mahvediyor. Önüne gelen karşı çıkıyor. Memleketin bir numaralı meselesi halbuki. Kroma yatırım yaptık. Elimizde bakır ve demir var. Çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. Bir telefon görüşmemizde de sormuştum, devletin yeniden istasyonu kurup büyütmesini nasıl karşıladığını...
Eleştirel yaklaşımını muhafaza ediyor:
"PO'yu sattılar, dev bir kuruluşu... Yüzde 40 pazar payı olanı satıyorsun yüzde 1 pazar payı ile iş kuruyorsun. Devletin görevi bu değil" dedi.
Akpet satışından bir süre sonra, şirketi alan Rus Lukoil şirketi tahkim davası açmıştı. Davanın esas konusu, istasyonlarda intifa hakkı süresinin değişmesi, 5 yıla inmesi ve Lukoil'in Akpet'te istasyon kaybı yaşaması...
Aytemiz'e bu konudaki son gelişmeleri sordum. Şöyle dedi: "İntifanın 5 yıl olacağını devlet demişti. Biz de bunu mukaveleye yazmıştık. Lukoil dağıtım şirketi olarak piyasadaydı ve Rekabet Kurulu, bütün dağıtım şirketlerine yazı yazmıştı. Biz söylemesek de biliyordu.
Devlet yazmış, ‘intifaları indireceğim' diyor. Bunu biliyorlardı. Buna rağmen dava açıyorlar. Yapacak bir şey yok. Sözleşmelere yazmışız, Rekabet Kurulu'ndan gelen yazıyı vermişiz. Kendilerinde ve var zaten. Dava İsviçre'de. Delileri verdik, karar kaldı."
Kars'a 5 sosyal sorumluluk hediyesi
İsmail Aytemiz, Karslı. Memleketi sayılır Ardahan'da HES yatırımı, Kars'ta istasyon yatırımı var. Ancak esas yatırımı hayır işlerine yaptı. Kars'ta, sosyal sorumluluk kapsamında yaptığı işler şunlar: Kars Gülahmet Aytemiz Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Kars Gülahmet Aytemiz Öğrenci Yurdu, Kafkas Üniversitesi Konservatuar Binası Onarımı ve Tüm Donanımı, Kars İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı, Kars Aynur Aytemiz Kız Öğrenci Yurdu. Ayrıca, Kırıkkale Üniversitesi Hacılar Meslek Yüksekokulu ve yine Kırıkkale Üniversitesi Hüseyin Aytemiz Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi de grubun önemli hayır
işleri arasında.