Azeri şair Hüseyin Cavid'in 130. doğum yılı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Azerbaycanlı şair ve oyun yazarı Hüseyin Cavid, doğumunun 130. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) Konferans Salonu'nda düzenlenen törende, Hüseyin Cavid'in Türk sanat hayatına katkısı anlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı açılıştaki konuşmasında, bu tür toplantıların yitirilen değerleri arama, bulma hususunda ve Türklük ruhunun ortaya çıkmasında önemli olduğunu belirtti.
Arı, Azerbaycan'ın en lirik şairi kabul edilen Hüseyin Cavid'in düşünceleri ve inançları nedeniyle 8 yıl Sibirya'ya sürgün edildiğini hatırlattı. Bu sürgüne, Cavid'in 20. yüzyılın başlarında Türkiye'ye gelmesi ve dönemin önemli isimleriyle görüşmesi ile ''Bolşevik trenine binmek istemeyişi''nin sebep olduğunu vurguladı.
Hüseyin Cavid'in hayatının anlatıldığı filmin gösterilmesinin ardından oturum başkanlığını Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rauf Ercilasun'un yaptığı panele geçildi.
Törene Nahçıvan Muhtar Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Hasanov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ile yurt içi ve dışından çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.