Babacan, 'altın' iddialarına yanıt verdi

"Darphane'nin, bir firmaya grevden önce altın verdiği" iddialarıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtlayan Babacan, "Grevin başlama tarihi olan 8 Temmuz 2013'ten 16 Temmuz 2013'e kadar piyasaya Cumhuriyet altını verilmedi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından, grevin başlama tarihi olan 8 Temmuz 2013'ten 16 Temmuz 2013'e kadar piyasaya Cumhuriyet altını verilmediğini bildirdi.

Babacan, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, "Darphane'nin, bir firmaya grevden önce altın verdiği" iddialarıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından grevin başlama tarihi olan 8 Temmuz 2013'ten 16 Temmuz 2013'e kadar piyasaya Cumhuriyet altını verilmediğini bildiren Babacan, Darphane'nin, sipariş üzerine Cumhuriyet altını üretimi yaptığını belirtti.

Babacan, "Darphane, salı günleri Cumhuriyet altını talep eden gerçek ya da tüzel kişilerden altını külçe olarak emanet makbuzu karşılığı ile alır, bu külçe altınların tamamını Cumhuriyet altını haline getirdikten sonra teslimat gününü belirler ve eş zamanlı olarak, aynı gün içinde, talep sahiplerine teslim eder" dedi. Babacan, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla, 16 Temmuz 2013 tarihinde teslim edilen Cumhuriyet altınlarının, 18 Haziran 2013 tarihinde emanet makbuzu karşılığı teslim alınan külçe altınlar karşılığı üretilen Cumhuriyet altınları olup, emanet makbuzu karşılığı külçe altın teslim eden gerçek ya da tüzel kişilere teslim ettikleri külçe altın oranı ile eksiksiz teslim edilmiştir.

18 Haziran 2013 tarihinde Darphane'ye emanet makbuzu karşılığı teslim edilen altın miktarı 4 bin 43 kilogram olup firma sayısı ise 126'dır. Bu miktarın içinde önergeye konu edilen firmanın teslimat miktarı ise 111 kilogramdır."