Babacan: 10 günde 1.5 milyar dolar çıktı

Başbakan Yardımcısı Babacan, piyasalarda dalgalanmanın yaşandığı son 10 günde Türkiye'den 1.5 milyar dolarlık çıkış yaşandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Küresel piyasadaki çalkantıyı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ağustos başından bu yana Türkiye'den 1.5-1.6 milyar dolarlık çıkış olduğunu söyledi. Babacan, “Borsada yabancılar yabancılara satıyor. Yabancılar bono piyasasına giriyor, Türkiye'ye karşı bir güven kaybı yok” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Dördüncü çeyrekte cari açığın daha makul bir noktaya ulaşacağını kaydeden Babacan, şöyle konuştu:

"Geçen sene Kasım ayında alınan tedbirlerin etkisi belli bir gecikmeyle yansıyor. Yılın bundan sonraki kesiminde özellikle Ekim-Kasım-Aralık aylarında cari açık trendinin daha makul noktaya ulaşacağını tahmin ediyorum. Trend diyorum, seviye değil. Seviye yüksek seyredecek. Cari açık yıl sonu 70 milyar doların üzerinde bir rakam olacak diye bekliyoruz."

ABD ve Avrupa'da bir türlü çözüm üretilemeyen sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Babacan, cari açıkta küresel konjonktürün nereye gideceğinin de önem arz ettiğini belirtti. Babacan, Orta Vadeli Programda açıklanacak tedbirlerin de cari açık konusunda belirleyici olacağını vurguladı.

Cari açığın oranı yüzde 10'u bulmaz

Likidite bolluğunun, cari açıktan bakınca biraz daha zaman penceresi oluşturduğunu belirten Babacan, "Biz açığın gelire oranının yüzde 10'u bulacağını tahmin etmiyoruz. Çünkü Türkiye'de alınan tedbirler artık kendini daha hissettirecek ve şu andaki ABD ve Avrupa'daki büyüme eğilimine bakınca iki ay öncesine göre tahminler aşağı revize ediliyor. IMF'nin Türkiye çalışmaları eskisi kadar özenli değil" dedi.

Güven kaybı yok, yabancılar bonoya giriyor

Piyasalardaki çalkantıları da değerlendiren Babacan, "Öyle bir dönemdeyiz ki artık kur bir şeylerin iyi ya da kötü gittiğinin işareti değil. Dolar arttıysa işler kötü düştüyse iyiydi eskiden. Bütün bu gürültü, bütün bu patırtı bir hafta 10 günde Türkiye'de ne olmuş. Toplamda 1.5-1.6 milyar dolarlık bir çıkış oldu. Ağustos'un başından bu yana. Borsada yabancılar yabancılara satıyor. Yabancılar bono piyasasına giriyor, Türkiye'ye karşı bir güven kaybı yok. ABD ve Avrupa'daki olaylar sonrası piyasalar denge kurmaya çalışıyor. Borcun milli gelire oranı Türkiye'de yüzde 40'ın da altına inebilir" şeklinde konuştu.

OVP Ekim başı gibi tamamlanacak

Bu arada Babacan, Orta Vadeli Program'ın (OVP) Eylül sonu en geç Ekim başı gibi tamamlanacağını söyledi. Babacan, "Geniş bir çalışma başlattık. Yeni yatırım teşviklerini 5-6 ay geriye dönük uygulayabiliriz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir