Babacan: Dolarda yükseliş trendi sürecek

Başbakan Yardımcısı Babacan, dolardaki değerlenmenin bir süre daha devam edebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Doların yükselmesine ilişkin soruyu da yanıtlayan Babacan, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bundan sonra izleyeceği politikaların doların değerini etkileyecek bir numaralı faktör olduğunu söyledi.

Doların dünyanın en önemli rezerv para birimi olduğunu dile getiren Babacan, Rusya-ABD ilişkilerinin bugünkü durumuna karşın Rusya'nın rezervlerinin önemli bir bölümünün dolardan oluştuğuna dikkati çekti.

Yükseliş trendi bir süre daha sürecek

Her adımda rasyonel hareket edilmesi gerektiğini belirten Babacan, "Genel anlamda doların değerlenmesi ile ilgili genel bir trend var. Bu trend bir süre daha devam edebilir. Bunun hızı ve dalga boyutları Amerikan Merkez Bankasının atacağı adımlara bağlı" ifadesini kullandı. Türkiye'nin farklı senaryolara hazır olması gerektiğini dile getiren Babacan, Türkiye'nin kendi işini sağlam tutmasının önemini vurguladı. 

Bu zamana kadar hep ihtiyatlı olunması gerektiğini söylediklerini anımsatan Babacan, "Biz bugüne kadar bu kadar sağlam ve ihtiyatlı gelmeseydik. Türkiye, defalarca, krizden krize savrulmuştu" değerlendirmesinde bulundu. 

Babacan, Türkiye'nin cari açığı olan ve dışarıdan finansman girişine ihtiyaç duyan bir ülke olduğuna işaret ederek, bunun tasarrufları artırarak ve büyümesini finansa edebilir hale gelene kadar süreceğini söyledi.

Petrpl fiyatlarındaki düşüş

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye etkilerine ilişkin görüşlerini de paylaşan Babacan, petrol fiyatları düştüğü zaman ülkenin cari açığının düştüğünü belirtti.  Gelecek sene için hesaplarını 102 dolardan yaptıklarını anlatan Babacan, "Gelecek yılın ortalaması 102 değil de 62 dolar olursa 17-18 milyar dolar cari açığımız daha düşük çıkacak" diye konuştu. 

Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün enflasyonu yarım puan gerilettiğine işaret ederek, ortalama petrol fiyatının 62 dolar olması durumunda enflasyonun planladıklarından 2 puan daha düşük çıkabileceğini kaydetti. Fiyatların düşmesinin büyümeye net etkisinin pozitif olduğunu dile getiren Babacan, buna karşın düşüşün petrol üretip ihraç eden ülkeler üzerinde olumsuz etkisi olacağına dikkati çekti.

Babacan, düşük petrol fiyatlarının ve yaptırımların Rusya ekonomisini etkilediğini vurgulayarak, Rusya'ya yönelik daha önce de bir güven sorununun bulunduğunu söyledi. Rusya'nın uluslararası piyasalarda gelişmekte olan ülke sınıfında yer aldığını belirten Babacan, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde pek çok yatırımcının yatırımını sepet halinde yaptığına işaret etti.

Temeller sağlamsa kurdaki etkiden korkmamak lazım

Rusya'daki gelişmelerden korkup diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkan yatırımcıların, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerdeki varlıklarını da sattıklarını belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"En çok etkilenen ülke Rusya ama gelişmekte olan ülkelere de G20'ye bulaşma etkisi de oluyor. Bunun oldukça sınırlı olduğunu görüyoruz. Pazartesi, salı günü ruble, bir günde, tarihindeki en büyük değer kayıplarını yaşadı. Bir yüzde 12 düştü, ertesi gün yüzde 10 daha düştü. Ama geçen pazartesi ne oldu Türk Lirası'nda değer kaybı yüzde 3,5 oldu. Kurda böyle bir etkisi oluyor ama temeller sağlamsa bundan da korkmamak lazım. Hızlı karar, tedbir alabiliyoruz. O da bizim belki diğer ülkelerden farklı bir özelliğimiz. O gün piyasalar biraz hareketli olduğu zaman Merkez Bankası Başkanımızla konuştuk, Sayın Başbakanımızla konuştuk. Hemen ertesi gün çok hızlı bir tedbir aldık. Mesela 'enerji KİT'lerinin artık döviz ihtiyacını Merkez Bankası karşılasın' dedik. Bunun kararını pazartesi akşamı verdik, salı günü açıkladık, çarşamba günü ilk uygulamasını yaptık. Çarşamba günü BOTAŞ, dövizini Merkez Bankasından aldı. Böylesine hızlı karar alıp uygulama imkanımız var." 

Vergi oranlarında değişiklik yok

Ali Babacan, bölgedeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik ortamın oldukça zor olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği'nde de küresel krizin hala bitmediğini belirten Babacan, ülkelerin çoğunda günü kurtarma politikaları uygulandığını, panik halinde bir tutum görüldüğünü söyledi. Babacan, Türkiye'nin ise bunun tam tersine makroekonomik konularda dengelerini önemli ölçüde sağlamış, yapısını güçlendirmiş, uzun vadeye bakma lüksüne sahip bir ülke konumunda olduğunu kaydetti. 

Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı reformların orta, uzun vadede Türkiye'ye dönüşü olacak konular olduğunu söyledi. Kasım ayında ilk 9 öncelikli dönüşüm programının açıklandığını anımsatan Babacan, "Dün de 7 tanesi açıklandı. Muhtemelen gelecek hafta 7 tanesi daha açıklanacak" dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyla ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Babacan, Başbakan Davutoğlu'nun gözden geçirmesinin ardından bunların kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Başbakan Yardımcısı Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirerek, "Bazı konularda enflasyon güncellemesi oluyor. OVP'de böyle bir şey öngörmedik. Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. 'Bundan sonra da olabilir' diyoruz. Çok da yeni bir şey değil. Son 5 sene içinde bunu parça parça yaptık" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir