Babacan konuşmama kararı aldı

Babacan, Mali Kural konusunda "bir süre konuşmama kararı aldığını" açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kamuoyuna mali kural yasa taslağını açıklayan Devlet Bakanı Ali Babacan, yasalaşma sürecinin ertelenmesi konusundaki soru üzerine bu konuda "bir süre konuşmama kararı aldığını" belirtti.

Babacan, "Genel kurulun gündemine girmesinden bir gece önce, bunun... Bu farklı bir döneme girdi diyelim, mali kural için. O noktadan sonra da ben bir karar aldım; konuyla ilgili bir süre artık konuşmayacağım" dedi. Babacan, başka bir soru üzerine konuşmama süresinin de belli olmadığını kaydetti.

Babacan, NTV'de katıldığı canlı yayında, ekonomideki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası piyasalarda küresel krizin ikinci dip yapabileceği yönündeki kaygılara ilişkin görüşünün sorulması üzerine Babacan, küresel ekonomik gelişmeleri çok yakında takip ettiklerini, az çok büyümenin gözlenmeye başladığını ifade etti. Ancak bu büyümenin olağanüstü tedbirlerle sağlandığını belirterek, durumu  "yoğun bakım ünitesindeki hastaya" benzeten Babacan, "Henüz normal hasta yatağına çıkamamış bir dünya ekonomisi var" dedi.

Ülkelerin yüksek borç stoklarının en büyük riski oluşturduğunu anlatan Babacan, "ikinci dip" konusunda çok farklı değerlendirmeler bulunduğunu, belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde her türlü senaryoya göre hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Babacan bu arada, "İkinci diple karşı karşıya kalırsak buna hazır mıyız?" sorusuna "Kesinlikle" karşılığını verdi.

Babacan, "İhtiyatlı politikaları uygulamaya devam ettiğimiz sürece, bütçe tarafında sağlam durduktan sonra, bağımsız Merkez Bankamızın uyguladığı para politikaları, ki çok başarılı olmuştur bu kriz döneminde, bunlar uygulandığı sürece karşımıza çıkacak ikinci bir sorunlu dönemde, yine 2009'da olduğu gibi fazla hasar almadan Türkiye ekonomisi, o dönemi de atlatabilir" diye konuştu.

Büyüme beklentisi yüzde 3.5'in çok üzerinde

Babacan, 2010 yıl sonu büyüme beklentisine ilişkin soru üzerine, resmi beklentiyi 17 Ekim'de açıklayacaklarını belirterek, rakam söylemek istemedi.

Uluslararası kuruluşların, piyasa analistlerinin yaptığı çalışmalarda 2010 yılı için 4,5-7,5 gibi çok geniş bir aralığın bulunduğuna işaret eden Babacan, 22 kuruluşun tahmininin ortalamasının yüzde 5,7'ye denk geldiğini kaydetti.

Hükümet olarak kendi tahminleri üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini belirten Babacan, başka bir soruyu yanıtlarken, 2010 için yüzde 3,5'un "çok üzerinde" bir büyüme beklediklerini kaydetti.

Mali Kural'la ilgili bir süre açıklama yapmıyorum

Babacan, 2011 yılında uygulamaya konulması beklenen mali kuralın ertelenmesi ile ilgili soruya karşılık, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile 3 yıllık bir perspektifi ortaya koyduklarını, orta vadeli programın uzantısı olarak da "uzun vade" kavramını getireceklerini açıkladıklarını anımsattı.

Babacan konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Uzun vadeden kastımız da; 5-10-15 sene sonra ileriye doğru Türkiye'nin uygulayacağı maliye politikalarının çerçevesinin ne olmalıdır?. Bunu ortaya koyalım dedik, ki Türkiye artık farklı bir lige yükselsin. Artık kısa vadede, 1 yıldan 3 yıla değil, artık farklı bir lige, farklı sınıfta değerlendirilen bir ülke haline gelsin.

Tabii güveni, öngörülebilirliği son derece artıracak bir adım olarak düşündük. Çok da geniş bunun iletişimini yaptık, uzun bir hazırlık, istişare dönemi oldu. Pek çok aşamadan sonra, pek çok konu tartışıldı, istişarelerden sonra, Meclis'e genel kurul aşamasına geldi. Genel kurul aşamasında da genel kurulun gündemine girmesinden bir gece önce, bunun...bu farklı bir döneme girdi diyelim, mali kural için. O noktadan sonra da ben bir karar aldım; 'dedim ben bu konuyla ilgili bir süre artık konuşmayacağım'. Dolayısıyla bir süre mali kuralla ilgili ben bir açıklama yapmayacağım. işin safahatı bu, genel kurulun gündeminde, mali kuralla ilgili ben bir süre açıklama yapmıyorum."

"Erteleme ya da vazgeçme var mı, bu konuda da mı cevap vermeyeceksiniz" sorusuna karşılık, Babacan "O gün, o akşam dedim ben bir süre bu konuyla ilgili konuşmayacağım. O günden bu güne de bir açıklama yapmıyorum" dedi.

Babacan, mali kural yasa tasarısının, ekim ayında Meclis açıldığında gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna da "cevap" vermedi.

OVP ve bütçe ekim başı gibi açıklanabilir

Orta vadeli program ne zaman açıklanacağına ilişkin soru üzerine Babacan, orta vadeli programın normal süreçte Mayıs ayında açıklandığını, geçen sene krizden çıkış stratejisi hazırlanması nedeniyle Eylül'de duyurulduğunu anımsattı.

Babacan, 2011 bütçesinin 17 Ekim'e kadar Meclis'e sunulacağına işaret ederek, "Mali kural yasa taslağında şu vardı; mali kural yasası çıktıktan sonra o yasayla paralel bir orta vadeli program güncellemesi planı vardı. Ancak mali kural yasası konusunda şu anda pek bir şey söyleyemediğimiz için, orta vadeli program, orta vadeli mali plan ve 2011 bütçesini bir paket olarak ya da birbirine çok yakın tarihlerde, muhtemelen Eylül sonu Ekim başı o tarihlerde arka arkaya açıklandığını göreceksiniz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir