Babacan, krizi depreme benzetti

Avrupa'daki krizi bir depreme benzeten Başbakan Yardımcısı Babacan, depremden etkilenmemek içinse kirişleri, kolonları sağlamlaştırmak gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TOKYO -  Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Avrupa'da yaşanan krizi bir depreme benzeterek, tüm dünyanın bundan etkileneceğini ancak Türkiye ekonomisinin kirişleri, kolonları ve zeminini sağlamlaştırmakla meşgul olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türk-Japon Ekonomik Forumu için geldiği Japonya'da, bu ülkede yaptığı temaslardan, Suriye'nin Türkiye'ye cevaben aldığı yaptırım kararı ve AB'ye kadar birçok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Babacan, Japonya'da hem iktidarın hem de muhalefetin Türkiye'ye çok sıcak baktığını ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için güçlü bir iradeyi bu ziyaretinde gördüğünü vurguladı.
Türkiye'de Japon şirketlerine bir kolaylık ya da teşvik paketleri olup olmayacağını sorulması üzerine Babacan, Türkiye'de yatırım ortamını sürekli iyileştirdiklerini söyledi.
Babacan, Türkiye'de yapılan reformlarla iş dünyasının ve yatırımcıların önünü açmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
"Türkiye'ye yatırım yapan, Türkiye için taş üstüne taş koyan herkesin yanında olacağız, herkesi destekleyeceğiz" diyen Babacan, bu çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
"Yaptırımlar rejimi hedef alıyor"
Türkiye'nin yaptırımlarına karşı, Suriye'den de ekonomik yaptırım cevabının gelmesinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye'nin Suriye ile ilgili aldığı tedbirlerin Suriye vatandaşlarının günlük hayatını etkilemeyecek cinsten olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin aldığı tedbirlerin doğrudan rejimin finans kaynaklarını etkilediğini söyledi.
Bu tür ticaret anlaşmalarının askıya alınması, gümrük vergilerinin artırılması gibi hususların nihayetinde Suriye'nin kendi vatandaşlarına zarar verecek konular olduğunu belirten Babacan, "Türkiye'den giden ürünler Suriye'de daha pahalı satılırsa, kim istifa eder, kimin zararı olur, kimin karı olur" diyerek şöyle devam etti.
"Kendi halklarının satın aldığı maldan daha fazla vergi alacaklarsa o kendi tercihleri. Ama bizim tedbirlerimiz çok özenle dikkatli seçilmiş, Arap ligiyle koordineli olarak yürütülmüş, hiçbir zaman halkı hedef almayan tedbirlerdir."
"Hepsinin hesabını kitabını yaptık"
Türkiye'nin kötü senaryolara hazır olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, "Biz işin başından bu yana Avrupa'da ne olabilir, ABD'de ne olabilir, bunların Türkiye'ye olası etkileri ne olabilir, bunların hepsinin hesabını kitabını yaptık" dedi.
Babacan, olası gelişmeler karşısında Türkiye'nin atabileceği adımların ve alabileceği tedbirlerin olduğunu vurgulayarak, Avrupa'daki sorunun ABD'den Avustralya'ya kadar tüm dünyayı ilgilendirdiğini ifade etti.
Finans kanallarıyla birbirine bu kadar bağlı bir dünyada herhangi bir bölgede meydana gelecek bir gelişmenin dünyanın geri kalanını da etkileyeceğini belirten Babacan, söz konusu konuyu deprem benzetmesi yaparak izah etti.
Babacan, depremlerin önlenemeyeceğini ancak nasıl hasar ve zarar görmemek için binalar sağlamlaştırılıyorsa, Türkiye'nin de bu konuya yaklaşımının bu şekilde olduğunu vurguladı.
"Biz, ekonomimizin kirişlerini, kolonlarını, zeminini sağlamlaştırmakla meşgulüz" diyen Babacan, böyle bir durumda her türlü tedbirin ve alternatif politikaların hazır olmasının gerekliliğine işaret etti.
Babacan, Türkiye'nin bankacılık sisteminden, kamu maliyesine kadar birçok unsurun sağlam olduğuna vurgu yaparak, "Gerektiğinde zor kararlar alabilecek iradesi güçlü bir hükümetimiz var" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir