Bağımsız üye tebliği İMKB'de tüm şirketlere yayılacak

SPK, tüm İMKB şirketlerinde bağımsız üye bulundurulmasını zorunlu hale getirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliğinin kapsamı, tüm İMKB şirketlerinde bağımsız üye bulundurulmasını zorunlu hale getirecek şekilde genişletilecek.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, ''Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak'' konulu konferans sırasında gazetecilerin, tebliğin İMKB 30 dışındaki şirketlere de yaygınlaştırılmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Akgiray, Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliğini İMKB 30 şirketlerinin yanı sıra, İMKB'deki bütün şirketlerde bağımsız üye olmasına yönelik yaygınlaştıracaklarını, bağımsız üye sayısının şirketin büyüklüğüne göre değişeceğini, büyük ölçekli şirketlerde küçük ölçekli şirketlere göre daha fazla sayıda bağımsız üye bulunabileceğini bildirdi.

Sürpriz büyümede Avrupa'nın rolü

Öte yandan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisindeki büyümeye değinen Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz ne kadar tedbirli olursak olalım, ne kadar rasyonel olursak olalım özellikle Avrupa, genelde dünyadaki aşağı ve yukarı hareketler Türkiye'ye ek iş getirecektir. Büyümemizdeki olumlu artılar, sürprizler iyi incelenirse bundan kaynaklandığından eminim."

Bu yıl toplam 135 milyar dolar ihracatla tarihi rekor kırılmasının tahmin edildiğini hatırlatan Akgiray, "Demek ki birileri satın almak istiyor. Müşteri varsa satmamak gibi bir lüksünüz yok. Bu, böyle olmaya devam edecek. Dolayısıyla benim beklentim, Türkiye'nin bu olumlu sürprizleri sergilemeye daha epey devam edeceği yönünde" diye konuştu.

Gayrimenkul değerlidir, ama likit değildir

Vedat Akgiray, gayrimenkul ve inşaatın Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunun altını çizerek, "Gayrimenkul değerlidir, ama likit değildir. Bu gayrimenkulleri hak ettiği GYO şeklinde dizayn ettiğinizde, ortaya likit gayrimenkul çıkıyor" şeklinde konuştu.

Bir ekonominin lokomotifi olan sektörün varlıklarının likit yapılabilmesi, menkul kıymetleştirilebilmesinin çok önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Akgiray, şu anda gayrimenkul konusunda büyük iş yapmak isteyen bir girişimcinin GYO olarak organize olmamasının hiçbir nedenini düşünemediğini ifade etti.

Akgiray, "Bir neden vardır; 'GYO, SPK, Borsa... Başıma iş mi açacağım?' Ama öyle bir şey yok aslında" dedi.

GYO'nun bir anonim şirket olduğunu anımsatan Akgiray, gayrimenkulün finansmanı için tek modelin bu olmadığına dikkati çekti.

SPK Başkanı Akgiray, "Geçen sene kira sertifikası düzenlemesi yaptık. Aslında varlık finansman modeli, uluslararası adıyla sukuk... Sanki gayrimenkulün finansmanı için düşünülmüş ve bulunmuş bir model" dedi.

Eksisi, sakıncası, zor tarafı yok

Türkiye'de gayrimenkul değerleme endeksi çalışmalarının devam ettiğini belirten Akgiray, dolayısıyla konut endeksi, iş yeri endeksi gibi endeks olduğunda ve piyasa değerlerini iyi yansıtınca, endekse dayalı risk yönetimi ve benzeri amaçlı bir çok finansal kontrat sunulabileceğini ifade etti.

GYO modelinin her bakımdan değerli bir model olduğunu vurgulayan Akgiray, "Bir eksisi, sakıncası, korkulacak bir tarafı, zor bir tarafı yok. Bürokraside zaman zaman birtakım sıkıntılar olabilir. Biz SPK olarak, bunları öğrendikçe ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" yorumunu yaptı.

Akgiray, 10 milyar liralık portföy değerinin düşük olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de bunun 100 milyar lira olması lazım. 1 trilyon dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Dolayısıyla gidecek çok yol var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir