Bahçeli, Aytaç Durak'ı istifaya çağırdı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hakkında rüşvet iddiaları bulunan MHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı istifaya çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bize herhangi bir şekilde disiplin soruşturmasına sebebiyet verdirmeden Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı (Aytaç Durak) ve Belediye Meclis üyesi partimizden istifa etmelidir" dedi.

Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Durak hakkındaki iddialara da değinerek, 29 Mart 2009'da yapılan seçimlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığını MHP'nin adayı Aytaç Durak'ın kazandığını hatırlattı.

Bu seçimin ardından geçen bir yıllık süreden sonra Durak ile yakın çalışma arkadaşları arasında birbirlerini 'yolsuzluk yapmakla' suçlayan, ağır iddialara kadar varan tartışmanın kamuoyuna yansıdığını ifade eden Bahçeli, şunları söyledi:

"Çok uzun yıllardan beri Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde beraber görev yapan bu şahısların birbirleri hakkında isnat ettikleri suçlar MHP'nin asla kabul edemeyeceği ve göz yummayacağı ahlaki alanlardır. Bugüne kadar toplumun en hassas olduğu ahlaki konularda zafiyet gösterenlerin MHP'de barınmaları ve sığınmaları söz konusu olmamıştır.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığında yaşanan olaylar ve iddialarla ilgili olarak MHP tarafından gerçeklerin ortaya çıkartılması için muhakkık heyet teşkil edilmiştir. Şahısların birbirleri hakkındaki iddiaları bir iş ilişkisi olarak kabul edilmeli ve Adana Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli tahkikat süreci başlatılmalıdır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı gerekli gördüğü bütün hukuki ve idari süreçleri harekete geçirmeli, konu bütün yönleriyle aydınlatılmalıdır.

Partimiz gerçekler ortaya çıkıncaya kadar hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğine inanmaktadır. Ancak son derece hassas olduğumuz alana giren bu konuda adı geçen ve birbirlerine suç isnat eden şahıslar aklanıncaya, yolsuzluk iddiaları son buluncaya kadar bu kişilerin MHP tüzüğü gereğince üyelik ilişkilerine ara vermek üzere disiplin hükümleri başlatılacaktır.

Konunun bütün yönleriyle aydınlatılmasıyla oluşacak gelişmelere göre bu şahısların üyeliğe kabul durumları talepleri halinde yeniden gözden geçirilecektir. Temennimiz odur ki, bize herhangi bir şekilde disiplin soruşturmasına sebebiyet verdirmeden, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyesi partimizden istifa etmelidir"

Konuşmasında ekonomideki son gelişmelerle ilgili görüş ve düşüncelerini de aktaran Bahçeli, AK Parti ile IMF arasında daha önce yürütülen müzakerelere dikkati çekti.

Geçmişte, AK Parti iktidarının IMF'ye karşı olmadığını gündeme getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IMF'nin akreditasyon kuruluşu olduğunu ileri sürdüğünü ve bu kuruluşun akredite etmediği zaman kimsenin kolay kolay ülkeye gelmeyeceğini ifade ettiğini anımsatan Bahçeli, "Ne var ki yapılması zorunlu hale gelen erken bir genel seçimin ufukta belirmesi AKP'yi tedirgin etmiş, rahat harcama yapabilmesi için IMF halatından sıyrılmak kendileri açısından mecburi hale gelmiştir" dedi.

Hükümetin yaklaşık 5,5 yılının IMF programıyla ve yaklaşık son 2 yıllık döneminin de müzakerelerle geçtiğini ifade eden Bahçeli, "O zaman şu gerçeği Başbakan Erdoğan ve yol arkadaşları kabul ve ikrar etmelidir; AKP iktidarları süresince Türkiye ekonomisi kendi başına ve desteksiz ayakta kalamamış ve IMF'nin uzattığı koltuk değneğiyle yere düşmekten kurtulmuştur. Başbakan açıkça bunu söylemektedir. Kendi ayakları üzerinde duramayan bir ekonominin, büyümesinden ve gelişmesinden bahsetmek milletimizi aldatmak ve kandırmak değildir de nedir? Başbakan Erdoğan, ekonomide tam bir başarısızlık örneği sergilediğini ne zaman ve daha hangi şartlarda kabul edecektir?" dedi.

MHP Lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın, toplu açılış sırasında, 18. yüzyılda Batı Afrika'dan Amerika'ya köle olarak satılan ve köleliğe karşı direnen bir sinema karakteri olan Kunta Kinte'ye atıfla, "Bu ülkenin gerçekten Kunta Kinte;leri vardı. Ben de Kunta Kinte'ydim" sözlerinin dikkat ve ilgi çekici olduğunu söyledi.

Bahçeli, şöyle devam etti:

"Ancak bizim tanıdığımız Başbakan Erdoğan, aç ve sefil yaşayan bir Afrika kölesine değil, şahsı ve aile efradıyla birlikte safahat içinde yaşayan Ortadoğu sultanlarına daha çok benzemektedir. Kunta Kinte olarak başladığını söylediği yer ile bugün edindiği servet arasındaki uçurumun izahı başka türlü nasıl yapılacaktır? Başbakan'a 20 yılda gülen talihin, yoksulluğu bir türlü aşamamış vatandaşlara ömrü boyunca gülmemiş olmasının gerekçesi nasıl ifade edilecektir? Başkalarının ne olduğu, kendini kiminle tanımladığı ve hangi milletin mensuplarıyla benzeştirdiği bizim konumuz ve umurumuz değildir. Ve bizim de kendisine söyleyeceğimiz şudur: Biz milliyetçi hareketin mensupları olarak, Alparslan gibi olmaya, Fatih gibi bakmaya, Yunus gibi söylemeye, Hacı Bektaş gibi sevmeye, Mevlana gibi kucaklamaya ve Mustafa Kemal gibi mücadeleye devam edeceğiz"

Durak, açıklamayı daha sonra yapacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin bugün grupta yaptığı konuşmasında istifasını istediği yönündeki sorusuna, Adana'dan İstanbul'a geldiğini ve uçaktan yeni indiğini belirterek, bu konuda bir araştırma yapması gerektiğini söyledi.

Durak, ''Sayın Bahçeli'nin ne söylediğini henüz bilmiyorum. Konuyu inceledikten sonra açıklama yapacağım'' diye konuştu.

Beytorun: Gerekirse Durak hakkında soruşturma aşamasına geçilecek

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun ise, "Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın verdiği ses kasetiyle ilgili soruşturma sürüyor. Basında çıkan diğer haberlerdeki iddialarla ilgili gerekirse Durak hakkında da soruşturma aşamasına geçilecek" dedi.

Söz konusu iddialarla ilgili çıkan haberlerin Basından Sorumlu Cumhuriyet Savcısı tarafından incelendiğini ifade eden Beytorun, "Durak ve Meclis üyeleriyle ilgili iddiaları ortaya koyarız, gereken neyse yaparız. Ancak şu anda bir soruşturma açılmış değil. İçişleri Bakanlığı tarafından da henüz bizden konuyla ilgili bilgi istenmedi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir