Bakan Çağlayan'dan Afrika çıkarması

Bakan Çağlayan, 100 kişilik heyetle Nijerya, Gana ve Ekvator Gine'de ikili görüşmelerde bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yarın başlayacak Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni kapsayan gezisi çerçevesinde iş forumlarına katılacak ve ikili görüşmelerde bulunacak.

Devlet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 12-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek Afrika ziyaretinde Çağlayan'a, işadamı örgütlerinin temsilcileri, ihracatçı birlik başkanları ve işadamlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik ticaret ve müteahhitlik heyeti eşlik edecek.

Bakan Çağlayan, ziyaret programı çerçevesinde ilk olarak Nijerya'ya gidecek. Çağlayan, burada Nijerya Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Petrol Bakanı, Savunma Bakanı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı ile ikili görüşmelerde bulunacak ve Türkiye-Nijerya İş Forumunda konuşacak.

Nijerya

Açıklamaya göre, Dış Ticaret Müsteşarlığının "Afrika Ülkeleri Stratejisi" çerçevesinde Türkiye'nin batı Afrika'daki en önemli ticari ortaklarından biri olan Nijerya, aynı zamanda Türkiye'nin enerji güvenliği açısından da büyük önem taşıyor.

Sahip olduğu petrol kaynakları ile dünyanın 8. büyük petrol ihracatçısı ülkesi olan Nijerya, küresel ekonomik krizden artan petrol ve doğalgaz gelirleri nedeniyle daha az etkilendi. 2008'de dünya ekonomi yüzde 3 büyürken, Nijerya yüzde 6 büyüdü. Nijerya'da, krizin olumsuz etkilerinin en yoğun görüldüğü ve dünya ekonomisinin yüzde 0,6 daraldığı 2009'da ise büyüme oranı yüzde 5,6 olarak gerçekleşti. 2010 yılında ise Nijerya'nın yüzde 7 oranında büyümesi öngörülüyor ve bu yılın beklentileri çerçevesinde IMF, Nijerya'yı Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen 3. ekonomi olarak belirledi.

Öte yandan, Türkiye ile Nijerya arasında 2003'de yaklaşık 300 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2009'da 860 milyon doları geçerken, bu yılın 10 ayında da 669,5 milyon dolar oldu.

Türkiye'nin Nijerya'ya ihracatı 2003'de 60 milyon dolar iken, 2009'da 250 milyon dolar, 2010'un 10 ayında da 208 milyon doları aştı.

Gana

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, programının ikinci durağı olan Gana'nın başkenti Akra'ya 13 Aralık'ta geçecek ve Devlet Başkan Yardımcısı John Dramani Mahama tarafından kabul edilecek, Gana Ticaret ve Sanayi Bakanı Hanna Teteh ile Türk-Gana İş Forumunun açılış konuşmasını yapacak. Çağlayan ayrıca, Su Kaynakları, Bayındırlık ve İskan Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Karayolları ve Otoyollar Bakanı ile de görüşecek.

Görüşmeler sırasında, ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi, müteahhitlik ve müşavirlik projelerine yönelik eylem planlarına ilişkin mutabakat zaptlarının da imzalanması bekleniyor.

"Afrika Ülkeleri Stratejisi" çerçevesinde öncelikli ülkeler arasında yer alan Gana, Afrika'nın en önemli petrol rezervini teşkil eden Jubilee Petrol Sahasına sahip bulunuyor.

2011'de yüzde 14,7 büyümesi beklenen Gana'da, özellikle yeni keşfedilen ve üretimine bu yıl başlanan petrol rezervinin kullanılmasından doğacak gelirler ile ülkede geleneksel sektörler olan altın ve kakaonun yanı sıra diğer sektörlere yönelik çeşitlendirmenin sağlanması için yatırımların artırılması öngörülüyor.       

Türkiye ile Gana arasında 2009'da 175 milyon dolar olan ikili ticaret hacmi, bu yıl 10 ayda 230 milyon dolara yükseldi. Bu rakamla iki ülke arasında son 10 yılın en yüksek ticaret hacmi yakalanmış oldu.

Ekvator ginesi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Afrika gezisinin son durağı olarak 14 Aralık'ta Ekvator Ginesi'ne geçecek.

Başkent Malabo'da, Devlet Başkanı Teodoro Obiang Mbasago tarafından kabul edilecek olan Çağlayan, ayrıca Ekonomi ve Ticaret Bakanı, Maden, Sanayi ve Enerji Bakanı, Kamu İşleri ve Altyapı Bakanı, Ulaştırma, Teknoloji ve İletişim Bakanı ile de görüşecek. Çağlayan, Türkiye-Ekvator Ginesi İş Forumuna da katılacak.

Bu arada, Bakan Çağlayan'ın ziyareti sırasında 2007'de imzalanan ancak tercüme farklılıkları nedeniyle yürürlüğe giremeyen Ekonomik, Ticari, Kültürel, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının yeniden imzalanması da planlanıyor.  

Ayrıca, Sahra altı Afrika'nın Nijerya ve Angola'dan sonra en büyük 3. petrol üreticisi olan bu ülkeyle de ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi, müteahhitlik ve müşavirlik projelerine yönelik eylem planlarına ilişkin mutabakat zaptlarının da imzalanması öngörülüyor.

Türkiye ile Ekvator Ginesi arasındaki ticaret hacmi 2009'da 20 milyon dolar iken, bu yılın 10 ayında 26 milyon dolara yükseldi. İkili ticaretin yüzde 99'unu Türkiye'nin yaptığı ihracat oluşturuyor.

Devlet Bakanı Çağlayan, Ekvator Ginesi'nde iki gün sürecek temaslarının ardından Türkiye'ye dönecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir