Bakan Çelik'ten 'şap' açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Şap hastalığı ile ilgili yeni tip virüs tespit edildi. Paniklik bir durum yok. Virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve illere sevk edildi" açıklamasını yaptı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, düzenlediği basın toplantısında, şap hastalığına ilişkin yeni tip virüs tespit edildiğini belirterek, "29 Eylül'den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217'ye ulaştı. Bakanlığımız bu konu ile ilgili birimlerimiz yoğun bir çalışma gösterdiler, bu mihrak sayısının 117'si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili de tarım il müdürlerimiz devreye girdi. Dolayısıyla paniklik bir durum yok" dedi.
Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığına işaret eden Çelik, "Yeni tip virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve bütün illere sevk edildi" dedi.
Aşı üretim çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Çelik, mücadelenin sadece hastalık olan yerlerde değil, bütün Türkiye'de gerçekleştirileceğini, ancak öncelikle bu lokalize alanlar üzerinde yoğunluk arz ettiğini belirtti.
Çelik, bu aşılama faaliyetlerinin normalde ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Elde edilen veriler çerçevesinde yeni virüse karşı ilkbaharı beklemeden aralık ayında tüm yurt sathında bu aşılama faaliyetlerine başladık. Şu ana kadar 'A', 'O' ve 'Asya 1' tipi virüslere karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs 'Nepal A' tipi bir virüs dolayısıyla 4 virüs söz konusu. Mevcut şu anda üretilen aşının bu 4 virüse karşı bağışıklık ve direnci artıran 4'lü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO'nun Avrupa Şap Komisyonu var. Bu komisyon tarafından Türkiye'nin elde ettiği bu aşı ile ilgili şu an itibarıyla 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesi ile ilgili yoğun bir şekilde katkımızı sunacağız."
'Gerekirse görevden el çektirilirler'
Çelik, bu konu ile ilgili sorumlu birimler bulunduğuna işaret ederek, özellikle il ve ilçe müdürlüklerine gerekli talimatların yazılı olarak ulaştırıldığını bildirdi.
Bahsedilen 100 mihrakta hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatıldığının altını çizen Çelik, "Gerekirse görevden el çektirme konusunda kamuoyu ve ilgililerin daha dikkatli olması açısından basın toplantısı vesilesiyle ikazımızın dozajını ifade etmek istiyorum" dedi.
Çelik, aşının bizzat hayvana intikalinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, bu konuda da herhangi bir ihmalin olmaması ile ilgili yoğun bir takibin içerisinde olacaklarını söyledi.
Kayıtdışı hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanı ile bir görüşme yapacaklarının altını çizen Çelik, "Biraz daha kolluk kuvvetlerimizin hassasiyetlerini daha da üst seviyeye çıkarılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konu yalnız Türkiye'nin konusu değil. Bölgede var olan bu ve benzeri hastalıkların ülkemize sirayet etmemesi, ülkemiz içerisinde de var olan mihraktan başka mihraklara sıçramaması konusunda ciddi bir dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bunlar, bakanlık, il ve ilçe müdürlükleri olarak 8 binin üzerindeki veteriner hekim ve sağlık teknisyenlerimiz vasıtasıyla yürüttüğümüz çalışmalardır. Ancak üreticinin üzerine de düşenler var. Bir aşı üreticinin servetidir. Bir aşıyı ihmal etmek demek üreticinin binbir emekle yetiştirdiği hayvanın telef olması anlamına gelir. Üreticinin duyarlılığı da son derece önemli. Çok kolay bir şekilde ortadan kaldırabileceğimiz bu virüs için duyarlılık son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, "İl müdürlükleri bünyesinde sorumlular var. Veteriner hekim bizzat o sorumluluğu üstlenen arkadaşlarımız ama il müdürlerinin de özellikle sevk ile ilgili bir ihmalleri söz konusu ise onlar için de geçerli. Sorumluları tespit etmek zor değil" dedi.
Çelik, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da terör nedeniyle aşıların uygulanmasında bir sıkıntı var mı" sorusunu da yanıtlayarak, şu anda bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarının devam ettiğini, bakanlığa intikal eden bir engelin söz konusu olmadığını belirtti.
İl müdürlüklerinin özel veterinerlerden de hizmet alma imkanı olduğunu ifade eden Çelik, "Topyekun olayın üzerine gidip bunu söndürme görevimiz var. Bu açıklamayı gerekli gereksiz açıklamaları sonlandırmak için yaptım. Yoksa bir panik havası için yapmadık. Böyle bir panik havası yok. Bu 100 mihrak da ortadan kalkacak. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda 21 günlük süreye ihtiyaç duyuluyor. 21 gün sonra o alandaki tablo netlik kazanıyor. Büyük ihtimalle 'O 100 mihrakta da durum bitmiştir' diye açıklamayı da yaparız inşallah" ifadesini kullandı.