Bakan Işık operasyonu değerlendridi

Bakan Fikri Işık, dün başlatılan 'Fırat Kalkanı' operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk tanklarının Suriye sınırını geçerek destek verdiği, 'Fırat Kalkanı' operasyonunu NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Bakan Işık, Cerablus'un dün kontrol altına alındığını, bugün ise temizlik çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Operasyonda TSK'dan hiçbir personelin yaralanmadığını belirten Bakan Işık, ''ÖSO'da 2 şehit, 2 de yaralı var'' dedi.

Her şey planlı gidiyor

Işık, PYD'yi de Fırat'ın batısına geçmemesi konusunda net bir dille uyardı: ''PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Mümkün olduğu kadar bir çatışma olmamasına dikkat ediyoruz. Asıl dikkat etmesi gereken PYD ve DAEŞ. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çeker giderler. Yoksa tabi Türkiye gereğini yapar.

 

Her şey planlanan şekilde yürüyor. Dün sabah saat 04.00'te operasyon başladı. ÖSO'nun Cerablus'un önce etrafını kuşatması arkasından da oraya girip DAEŞ'in temizlenmesi stratejisi... Bugün ikinci gün Cerablus'un tamamının kontrol altına alınmasıyla ilgili operasyon sürüyor. ÖSO'ya Türkiye olarak ciddi destek veriyoruz. Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlik harekatı yapılıyor. Mıntıka temizliği gibi düşünün bugünkü çalışmayı. Dün zaten kontrol altına alınmıştı. Operasyonu ÖSO yürütüyor. Bugün şehir içerisinde saklandıkları yerler üzerinde yoğunlaşılmış durumda" ifadesini kullandı.

'Toprak bütünlüğünü savunuyoruz'

Fikri Işık'ın konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Operasyonun iki temel amacı var bir, sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. DAEŞ'in oradan tamamen temizlenmesi. İki, yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO'nun kontrolü sağlayana kadar Türkiye olarak desteğimizin sürmesi gayet normaldir. Bunu kimsenin tartışma hakkı da yoktur. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.

PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. 1 haftası geçti, önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin sağlanması hedefleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz. Kesinlikle PYD Fırat'ın doğusuna bir an önce çekilmek durumdadır. Çekilmediği zaman Türkiye bununla ilgili gereken her türlü müdahaleyi yapma hakkına sahiptir. 

Harekatın ana unsuru ÖSO, biz onlara destek veriyoruz. Böyle bir harekat sürerken asker sayısı vermek doğru değil. Ana unsur sayı olarak da ÖSO. ÖSO'nun bu harekatı yürüttüğünü ona destek verdiğimizi söylüyoruz. Hedefimiz kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ'in terk ettiği topraklara da PYD'nin yerleşmesini engellemek. Mümkün olduğu kadar bir çatışma olmamasına dikkat ediyoruz. Asıl dikkat etmesi gereken PYD ve DAEŞ. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çeker giderler. Yoksa da tabi Türkiye gereğini yapar. TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'da 2 şehit var, 2 de yaralı var.

'Rejimle doğrudan temas olmadı'

Rusya ve ABD'ye daha önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Suriye rejimini yok sayamayız. Esad, Suriye'nin geleceğinde olamaz.

 

'Türkiye'nin politikasını yansıtıyor'

Bu tip operasyonların kararı 1 günde verilmiyor. Son dönemde özellikle PYD'nin mahallenin şımarık çocuğu tavrıyla Türkiye'nin çıkarlarını tehdit ediyordu. Daha önceden hazırlıklar vardı. PYD'nin oraya yerleşmemesi için hazırlıklarımız vardı. Operasyon sırasında ben Kocaeli'ndeydim. İsmi TSK'nın bu konuda tecrübesi var. Fırat Kalkanı ismi güzel bir isim Türkiye'nin politik tercihini de yansıtıyor. Bu konuda askerlerimiz zannediyorum teklif ettiler cumhurbaşkanımız onayladı.