Bakan Yıldırım YouTube canlı yayınına katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İnternet Yönetişim Forumu'nun (IGF), İstanbul'da toplanacağını bildirerek, "İnternetin kalbi, temmuzun ilk haftasında İstanbul'da atacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının YouTube kanalının ilk canlı yayın konuğu Bakan Yıldırım ile Google Başkan Yardımcısı Vint Cerf oldu. 

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren moderatörlüğünde gerçekleşen "Türkiye'de İnternetin Geleceği" konulu canlı yayında Bakan Yıldırım ile Cerf, geliştirici Nilay Coşkun, yatırımcı Naz Ertuğrul, gazeteci Abdurrahman Dilipak ve Cüneyt Özdemir, akademisyen Ahmet Koltuksuz, TEPAV temsilcisi Esen Çağlar ile girişimci Demet Mutlu'nun hangout üzerinden sorduğu soruları cevapladı. 

Bakan Yıldırım, "internetin kurucu babalarından" biri olan Vint Cerf'in Türkiye'ye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnternetin devlet eliyle yönetilecek bir alan olmadığını vurgulayan Yıldırım, "İnternet, kullanıcılarının tamamının içinde olduğu, kendilerini ifade edebilecekleri sivil bir oluşumla ancak bir arada yönetilebilir. Bu yüzden biz bakanlık olarak İnternet Geliştirme Kurulunu kurduk. Buradaki üyelerin büyük çoğunluğu sivil hayattan, işletmecilerden, içerik sağlayıcılardan oluşuyor" dedi.  

Türkiye'de 10 yıl önce geniş bant abonesi yokken, bugün bu sayının 34 milyona ulaştığını, nüfusun yüzde 80'inin internete erişir hale geldiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: 

"Bu bakımdan Türkiye, hem yurt içinde internetin çok daha etkin bir şekilde kullanılması, hem de uluslararası alanda internette sesini daha iyi duyurmak için çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bunlardan bir tanesi ICANN. ICANN, internetin yönetişimi ile ilgili ABD'de bir merkez. Başlangıçta internet ABD'de kurulduğu için orada konuşlanmış. O zamanlar Amerika tek başına internetin yüzde 64'ünü kullanıyordu. Şimdi ise dünyada yüzde 18'ini kullanıyor. İnternet artık herkesin malı oldu. Bütün bunları gören ICANN, Los Angeles yanında İstanbul ve Singapur'da da merkez açmaya karar verdi. İstanbul tesadüfü seçilmiş bir yer değil. İstanbul, kültürlerin, medeniyetlerin birleştiği bir yer. İstanbul'dan 3 saat uçuşla 50'den fazla ülkeye ulaşılabiliyor. O yüzden ICANN'in burada konuşlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İnternetin Türkiye'de gelişmesine yönelik son 10 yılda yaptığı atakların, altyapı gelişmesinin de bir sonucu olarak bakıyoruz." 

"İnternetin kalbi İstanbul'da atacak" 

Bakan Yıldırım, İnternet Yönetişim Forumu'nun (IGF) gelecek yıl temmuz ayında İstanbul'da toplanacağını bildirdi. İnternetin kalbinin temmuzun ilk haftasında İstanbul'da atacağını dile getiren Yıldırım, "İnternetin, sanal dünyanın geleceği bu 9. toplantıda konuşulacak. Destek veren tüm ülkelere teşekkür ederim" diye konuştu. 

 Google Başkan Yardımcısı Vint Cerf de ICANN'in, internet için çok önemli olmakla beraber oldukça çok yönlü bir görev tanımına sahip olduğunu söyledi. İhtiyacı olan kitlelere, internetin ve alan adlarının benzersiz bir şekilde ulaşmasını sağlamakla yükümlü olan ICANN'in, ABD dışında da varlık göstermesinin önemli bir adım olduğunu belirten Cerf,  İstanbul'un bunun için son derece uygun bir seçenek olduğunu kaydetti. 

Geliştirici Nilay Coşkun, gelişen internet teknolojisini yakından takip ettikleri Google Teknoloji Grubu adında bir oluşumları olduğunu belirterek, Bakan Yıldırım'dan dünya çapında etkinlikler düzenleyebilmek için destek istedi.  

Bunun üzerine Bakan Yıldırım, "Söylediğiniz tam da bizim yapmak istediğimiz. Türkiye'de bilişim gelecek demek, gelecek de gençlerle gelecek. Bilişim konusunda yapacağınız her türlü etkinlikte bizden destek bulacaksınız, bu konuda endişeniz olmasın" cevabını verdi. 

Bakan Yıldırım, yatırımcı Naz Özertuğrul'un, asrın projesi Marmaray'a atıfta bulunarak bilişim alanında da böyle bir projenin olup olmadığını sorması üzerine, bilişimde de Marmarayı aratmayacak projeleri bulunduğunu, FATİH Projesi'nin bunlardan biri olduğunu söyledi. 

FATİH Projesi'nin sadece bir eğitim projesi olmadığını dile getiren Yıldırım, projenin Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi niteliği taşıdığını kaydetti. Yıldırım, mobil iletişim sisteminin Türkiye'de hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlattı. 

"E- demokrasi, aslında sessiz sedasız başladı" 

Gazeteci Abdurrahman Dilipak'ın, "Türkiye'de e-demokrasiyi başlatabilir miyiz?" sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi: 

"E-demokrasi, aslında sessiz sedasız başladı. Ülkeyi yönetenler olarak ne söylerseniz söyleyin insanların bilgiye ulaşması sizden önce olur. Onun için ülkeyi yönetenlerin üzerindeki en büyük sorumluluk bilgiyi vatandaşlarına en önce duyurmak ve en doğru şekilde paylaşmak olmalı. Ona göre de kendi tedbirlerini geliştirmeli. Yani vatandaşla her an interaktif iletişim kurulabilmeli. Bu şu anlama gelmiyor. Sosyal medya, bağımsız medya anlamına gelmez. Sorumluluk her zaman başkalarının hayatına zarar vermemek noktasında olmalı." 

Bakan Yıldırım, gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorusu üzerine, internete kolay girilebiliyor, e-ticaret yapılabiliyorsa bunların arkasında mobil ve sabit akıl yollarının bulunduğunu ifade etti. Hedeflerinin 2023 yılına kadar Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürebilmek olduğunu kaydeden Yıldırım, bunun için Ar-Ge fonu kurduklarını ve 80 milyon liralık fonu 30'dan fazla projeye tahsis ettiklerini belirtti. Yıldırım, "Şimdi ikinci talepleri aldık. 100 milyon lira kadar da o projeye vereceğiz" dedi. 

Akademisyen Ahmet Koltuksuz'un internet altyapısına yönelik yeni bir mevzuat olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Yıldırım, bilişimdeki gelişmelerin her zaman mevzuatın önünde gittiğini, önce ürün ve hizmetlerin ortaya çıktığını, sonra mevzuat oluşturmak gerektiğini kaydetti. Bu konuda geç kalınırsa offline ülke konumuna düşüleceğini belirten Yıldırım, "Türkiye offline bir ülke olamaz. Bu aşamayı çoktan geçtik" diye konuştu.  

"Altyapıda gerekli tüm yatırımları yaptık" demenin mümkün olmadığını, kapasiteyi geliştirmek için bilişim yolları yapmaya devam etmek gerektiğini belirten Yıldırım, her eve bir gigabyte kapasite ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Yıldırım, bunu devlet eliyle değil, işletmeciler aracılığıyla sağlanmasını doğru bulduğunu söyledi. 

Türkiye'de bir ilk 

Bakan Yıldırım'ın konuk olduğu YouTube canlı yayını Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Daha önce ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avustralya  Başbakanı Julia Gillard ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'nun konuk olduğu YouTube canlı yayınına Türkiye'de ilk kez Bakan Yıldırım katıldı.