Bakan Yılmaz: Ambargo müttefiklikle bağdaşmaz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD'nin Türk savunma şirketlerine kısıtlamalarına ilişkin yaptığı açıklamada “Ambargo müttefiklikle bağdaşmaz, olacağını düşünmüyorum, olursa biz güçleniriz” ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ASTANA- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sisteminde Çin firmasını tercih etmesinin ardından ABD'nin Türk şirketlerine yönelik kısıtlama haberlerini değerlendirirken, Türkiye'nin müttefiklerinden herhangi bir ambargo girişimini beklemediğini söyledi.

İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) Astana irtibat ve tanıtım ofisinin açılışına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan yılmaz, Türkiye'nin bir ambargo durumunda savunma sanayiinin vakit kaybedeceğini ancak er veya geç kendi sistemlerini geliştireceğini söyledi. Terör örgütünün parçalı yapısı nedeniyle, örgüt içindeki bir gruptan çözüm sürecini baltalamaya yönelik yeni eylemlerin beklenebileceğini belirten Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili bir soruya yanıt verirken, bedelli askerlik ya da askerlik süresinde kısalmaya yönelik bir konunun ancak 10 yıl sonra gündeme  gelmesi gerektiğini vurguladı.

Müttefikten ambargo beklenmez, doğru da olmaz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli füze alımında Çin firması ile görüşmelerin başlamasının ardından peş peşe gelen Türk firmalara yönelik olarak ABD'nin Türk firmalarına yönelik engellemeleri haberleri hatırlatılarak, “Ambargo olabilir mi?” sorusuna yanıt verdi.Yılmaz, “Bir ambargo beklemiyoruz, olmaması da gerekir. Müttefiklerimizden böyle bir tavır geleceğini düşünmüyorum. Müttefik demek, eğer bir savaş olursa biz seninle birlikte savaşacağız demektir. Bu ortadayken müttefiklerinize güvenmeniz lazım” dedi. İsmet Yılmaz, olası bir ambargonun ise “Türkiye'yi güçlendireceğini” söyledi.

Dışarıdan alım yapılması gerektiği durumlarda alınamamasıyla sonuçlanacak bir sürecin projeleri yavaşlatacağını ancak durdurmayacağını söyleyen Yılmaz, “Her yılıkış bir yürüyüş öğretir. 1974'te de benzer bir durum oldu ama Türkiye bunun sonucunda kendi savunma sanayiini geliştirmeye başladı. Projelerde aksamalar olur ama durmaz, er veya geç kendimiz geliştirerek bunu yaparız. Bizi güçlendirir. Ambargo beklemiyoruz, olmaması gerekir..” dedi.

Terör örgütü parçalı yapıda, bölgeyi örgüte bıraktığımız iddiaları gerçek dışı

İsmet Yılmaz, terör örgütünün Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde polise yapılan saldırı ve 4 askerin kaçırılması ve serbest bırakılmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de, “Terör örgütü ne yapacağını bilmiyor ama biz biliyoruz. Bu sorunu çözeceğiz” dedi.

Çözüm sürecine yönelik olarak terör örgütünün parçalı yapıda olması nedeniyle yeni eylemlerin bir grup tarafından yapılabileceğini vurgulayan Yılmaz, halkın çözüm sürecine sahip çıkmasının sorunun çözümünde en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.“Çözüm sürecinde Doğu ve Güneydoğu örgütün inisiyatifine bırakıldı” açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Milli Savunma Bakanı Yılmaz, “Bu geçmişte orada bayrak açamayanların söylediği bir iddia.. Bakın son Şivan Perver'in de katıldığı toplantıda Türk bayrağı yok muydu.. Tek vatan, tek bayrak, tek milletten geri gidiş yok, bu konuda bir görüş ayrılığı da yok” dedi.

Bedelli askerlik ve askerlik süresinin kısalması 10 yıl sonra gündeme gelmeli

İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, bu konunun gündemlerinde olmadığını belirtti. AKP Hükümeti döneminde iki defa askerlik süresinin kısaltıldığını hatırlatan Yılmaz, “TSK'nın mevcut kararlar sonrası durumunu bir görmesi, değerlendirmesi lazım. Sonuçlarının ortaya çıkması zaman alıyor. Bir önceki dönem yapılanmaya bakarsanız bir 10 yılı görürsünüz. Demek ki 10 yıllık döneme kadar bu konu gündeme gelmemeli” dedi.

Yılmaz, TSK'nın 2033'e kadar yeniden yapılanmayı içeren bir doküman hazırlığı içinde de olduğunu belirten Yılmaz, bu doğrultuda yeni bir düzenleme için zaman geçmesi gereğinin görüldüğünü belirtti. İsmet Yılmaz, yoklama kaçaklarıyla ilgili alınan tedbirler, sürenin kısalması ve terör eylemlerindeki azalmanın etkisiyle askere gitmek için başvuranların sayısında ciddi artış görüldüğünü de belirtti.

Düşen ANKA insansız hava aracı test amaçlı üretilenlerden

İsmet Yılmaz, Batman'da düşerek kırıma uğrayan TAI'nin geliştirdiği insansız hava aracı ANKA'nın  düşüş nedeniyle ilgili incelemelerin devam ettiğini belirtti. Uçağın seri üretim kapsamında olmadığını hatırlatan Yılmaz, Nisan ayından bu yana uçuş testlerine tabi tutulan bir uçağın düştüğünü belirtti.

Yılmaz, ANKA'nın geliştirme safhasında daha önce de kaza yaşandığını hatırlatarak, “Her kazadan sonra yapılan incelemeyle daha sonra yapılacak uçakların daha iyi olması sağlanıyor. Bir önceki kazadan sonra öğrendik ki uçağımızın içine koyduğumuz beyini bizim üretmemiz gerekiyor. Bu bir süreç” dedi.Türk savunma sanayii ürünlerinin ihracat şansı var ama önce TSK envanterine girmesi gerekliTürkiye'nin son dönem geliştirme çalışmalarını yürüttüğü ALTAY tankı, ANKA insansız hava aracı, MİLGEM, ATAK helikopteri gibi platformların ihracat şansını yüksek gördüklerini de belirten Yılmaz, burada esas önemli olan unsurun bütün bu ürünlerin kabullerinin yapılarak seri üretim safhasına geçilmesi ve TSK'nın envanterine girmesi olduğunu belirtti.

İsmet Yılmaz, tamamlanan ürünlerin TSK envanterine girmesinin ardından talep gördüğünü de belirterek, BMC'nin mali güçlüğe girerek üretimini durdurmasının ardından belirsizliğe giren ve daha sonra BMC'nin kamuya devredilerek yeniden üretime başladığı mayına dayanıklı personel taşıma aracı KİRPİ'nin Tunus'tan sipariş aldığını da açıkladı.