Bakan'dan "biber gazı" açıklaması

CHP'li vekil Dudu'nun soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı, göz yaşartıcı OC gazının tamamen bitkisel bir ürün olduğunu, insan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, göz yaşartıcı OC gazının tamamen bitkisel bir ürün olduğunu, yapılan araştırmalarda eğitim almış personel tarafından kullanıldığında kalite güvenlik belgeli göz yaşartıcı gazların insan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi olmadığının görüldüğünü açıkladı. 

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu’nun soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı, Emniyet teşkilatı envanterinde göz yaşartıcı gaz olarak sadece OC ve CS bulunduğunu söyledi. Sağlık Bakanı, biber gazının markasına göre içeriğinde ayrıca su, alkol, organik çözücüler, halojenli gazlar veya propellantlar da bulunabildiğini kaydetti. 

"Tamamen bitkisel bir ürün"

Gözyaşartıcı OC gazının tamamen bitkisel bir ürün olup insan sağlığı üzerine etkisi konusunda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından bir çalışma yapıldığını belirten Sağlık Bakanı, “Hazırlanan raporda OC gazının insan sağlığı üzerinde kalıcı hiçbir etkisinin olmadığı belirtilmiştir” dedi. 

"İnsan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi yok"

Sağlık Bakanı, şöyle devam etti: 

“Yapılan araştırmalarda eğitim almış personel tarafından kullanıldığında kalite güvenlik belgeli göz yaşartıcı gazların insan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi olmadığı görülmüştür. CS gazı ise üretici firma tarafından verilen ‘uygun eğitim almış personel tarafından kullanıldığında insan sağlığına zararlı olmadığına’ dair kalite belgesi ile kullanılmaktadır.” 

"Suyla yıkanmasıyla daha çabuk silinebilir"

Sağlık Bakanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından OC gazı ile ilgili hazırlanan raporda, “Biber gazları ve tozlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin hiç birinin kalıcı olmadığı, bu bulguların o bölgenin suyla yıkanmasıyla daha çabuk silinebileceği”nin ifade edildiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir