Bakan'dan yeni açıklama: Can kaybı artabilir

Bakan Yıldız, Soma'daki maden faciasında can kaybının 205'e çıktığını, ölü sayısının daha da artabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi.

Bu sayının artmasından endişeli olduklarını kaydeden Yıldız, "İlerleyen saatler bu sayının artmasıyla da sonuçlanabilir. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını, kurtulduğunu görüyoruz ve bugün AFAD ekibimiz özellikli bir koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına dair açıklamalarda bulunacak" diye konuştu.

Ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bayraklar, gerek yurt içimde gerekse yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı hutbede inşallah irat edilecek. Sayın başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu ve Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. O açıdan gerek otopsi raporlarının tamamlanması, sabaha kadar yaptığı çalışmalarımızla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı gittikçe artacak, öğleye kadar daha da artacak. Bir yandan otopsileri yerinde yapılıyor. Adli tıp kurumundan farklı illerden uzman ve teknikerler geldiler, bütün bu işlemelerin hızlandırılması için uğraşıyoruz."

Madendeki işçi sayısı

Madendeki işçi sayısıyla ilgili tahmini bir rakam olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Bunu kamuoyu paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum, çünkü o sayı bize özel sektörün verdiği sayı. Biliyorsunuz, burası özel sektör işletmeciliği, buradan çıkan kömür TKİ tarafından alınıyor, gerek teslim merkezlerinde sanayide gerekse konutlarda ve Soma Termik Santrali'nde kullanıyor. Burayı işleten en yüksek kömür tedarik eden özel sektör temsilcilerinden bir tanesi. Özel sektörün verdiği rakamları kullandığımız için ve bunlara da ne kadar kefil olacağımızı bilemediğimiz için şu anda net rakamları telaffuz etmiyoruz. İşçi kardeşlerimiz çıktıkça sizinle bunları paylaşacağız."

Yangın bir ara söner gibi oldu

Yıldız, madendeki yangının bir ara söner gibi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz kömür ve ahşabın olduğu yerde yangın dalgalı bir seyir izliyor. Yangın tamamen söndürülmüş değil, yangın yolu üzerinde olanlar, yangından sonra o yol üzerinde bulunan işçi kardeşlerimiz var, ama çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. O yüzden yangına daha uzak olduğunu düşünüyoruz. Onlar bir cebe girebiliyor olmalarına dair ve nefesliklerle berabere yaşayacaklarına dair ümidimiz var. Ümidimiz her ne kadar zaman geçmesiyle azalıyor da olsa yine de bir parçayı içimizde barındırıyoruz."

Arama kurtarma ekiplerinin eksi 480 metre koduna gittiğini kaydeden Yıldız, "Bunun toplam mesafesi 4,5-5 km, aşağıdaki tünellerin uzunluğu. O yüzden arama kurtarma faaliyetinde bulunan ekiplerimizin de sağlığını düşünerek, Allah korusun sıkıntı doğmaması açısından son derece dikkatli davranıyoruz. 500'e yakın kurtarma ekibindeki kişilerin sağlığını düşünerek bu kurtarmayı yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir