Bakanlık uyardı: Cezası var!

Gergedan böceği ticareti yapanlara para cezası geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, gergedan böceklerinin ticaretini yapanlara bin 673 lira idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, gergedan böceklerinin ticaretini yapanlara Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince bin 673 lira idari para cezası, bu böceklerin toplanmasının biyolojik çeşitliliği tahrip ettiğinin tespit edilmesi halinde Çevre Kanunu uyarınca 38 bin 751 lira idari para cezası uygulanacağını bildirdi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında sıkça, maddi değeri olduğu gerekçesiyle vatandaşlarca tabiattan toplanarak, alıcı bulmaya çalışılan gergedan böcekleri ile ilgili haberlere yer verildiği hatırlatıldı. 

Söz konusu böceğin, Avrupa, Akdeniz Havzası, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunduğunun belirtildiği açıklamada, "Sanıldığı gibi nadir görülen bir tür olmamakla birlikte, arazi çalışmalarında rahatlıkla rastlanabilen bir türdür. Türler için tehdit kategorilerinin yer aldığı Kırmızı Liste’de bu türle ilgili bir değerlendirme henüz yer almamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır" denildi.

 Açıklamada vatandaşlara da uyarıda bulunularak, şunlar kaydedildi:

"Vatandaşlarımızın, gergedan böceğinin 90 bin dolar değeri olduğu yönündeki asılsız ve yanlış bilginin dolandırıcılar için fırsat yaratacağını akılda tutularak, bu bilgilere itibar etmemeleri, gergedan böceği veya başka bir yabani hayvanın doğadan toplanmasının biyolojik çeşitliliğimize zarar vereceğini; doğadan toplanması veya ticaretinin yapılması halinde cezai işlem uygulanacağını bilmeleri önem arz etmektedir."